China a interzis fumatul în școli și grădinițe

De: Marian Andrei / 31.01.2014, 13:30
China a interzis fumatul în școli și grădinițe
După ani de zile în care eforturile activiștilor antifumat nu au avut succesul scontat, Guvernul chinez face un pas important în această direcție, interzicând fumatul în școli și grădinițe, dar și sponsorizarea acestora de către producătorii de țigarete.

Din cauza poverii financiare uriașe a sistemului de sănătate, China fiind țara cu cel mai mare consum de produse de tutun din lume și, implicit, țara cu cele mai multe probleme de sănătate cauzate de fumat, Guvernul chinez a decis intensificarea eforturilor pentru stoparea acestui fenomen dăunător.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Astfel, Ministerul Educației a interzis fumatul în grădinițe, școlile elementare, medii și cele vocaționale. Mai mult, universitățile vor trebui să amenajeze locuri speciale de fumat în aer liber și să interzică fumatul în clădiri. Mai mult, școlile trebuie să nu mai accepte sponsorizări de la producătorii de țigări și le este interzis să afișeze reclame la produse din tutun.

Ținta Guvernului este de a interzice, anul acesta, fumatul în locurile publice.

În ciuda acestor măsuri, criticii afirmă că autoritățile sporesc restricțiile doar sporadic și este un lucru obișnuit să vezi oameni fumând exact în fața unui indicator care interzice acest lucru și că nu este clar cine ar trebui să vegheze la respectarea interdicțiilor.

Eforturile de a interzice fumatul au fost „subminate”, potrivit activiștilor antifumat, de puternicul monopol al tutunului, producătorii plătind anual taxe în valoare de sute de miliarde de yuani.

O măsură importantă în lupta împotriva fumatului a fost cererea adresată de Guvern oficialilor statului și ai Partidului Comunist de a da un exemplu personal și de anu mai fuma în public.