China cere inlocuirea dolarului cu o moneda internationala

Apropo.ro / 26.03.2009, 10:29
China cere inlocuirea dolarului cu o moneda internationala
China cere crearea unei noi monede pentru rezervele valutare ale statelor care sa inlocuiasca dolarul

China a cerut crearea unei noi monede pentru rezervele valutare ale statelor care sa inlocuiasca dolarul – moneda folosita de Fondul Monetar International.

Guvernatorul Bancii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, spunea la inceputul saptamanii ca actuala criza economica a aratat cat de periculos este sa te bazezi pe o singura moneda, fara sa specifice concret dolarul. Folosirea unei noi monede, care sa nu apartina unei natiuni in mod special, va ajuta statele sa-si gestioneze mai bine economiile, a argumentat Zhou.

Pentru a inlocui actualul sistem, China a propus extinderea rolului Drepturilor Speciale de Tragere (DST), moneda de cont introdusa de Fondului Monetar International (FMI) in 1969. Valoarea DST se bazeaza astazi pe un cos alcatuit din patru monede – dolarul american, yen-ul japonez, euro si lira sterlina.

Chinei doreste extinderea cosului de monede care formeaza baza DST si introducerea unui sistem de conectare intre DST si alte monede pentru a putea fi folosite in tranzactiile financiare si in comertul international.

Analistii sunt de parere ca propunerea Chinei trebuie analizata cu seriozitate si ca revolutioneaza discutia de pana acum referitoare la criza financiara.

Citeste mai mult despre propunerea Chinei, pe zf.ro.