China cumpără 5% din teritoriul Ucrainei

De: Gabriela Voicu / 24.09.2013, 15:00
China cumpără 5% din teritoriul Ucrainei
China va cheltui câteva miliarde de yuani pentru a cumpăra teren agricol în Ucraina, cu scopul de a asigura hrana pentru populația în creștere a țării.

China va cheltui câteva miliarde de yuani pentru a cumpăra teren agricol în Ucraina, în cadrul a ceea ce ar putea deveni cel mai mare proiect agricol peste hotare al țării.

Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău.

Eforturile Chinei de a încuraja companiile private să facă agricultură în alte țări vine pe fondul cererii tot mai mari de alimente din țără. 

În prima fază a proiectului, Ucraina ar urma să asigure Chinei cel puțin 100.000 de hectare de teren – o bucată de pământ cu dimensiunile Hong Kong-ului, de bună calitate, în estul regiunii Dnipropetrovsk, în special pentru cultivarea cerealelor și pentru înființarea unor ferme de porci.

Produsele vor fi vândute către două conglomerate deținute de statul chinez, la prețuri preferențiale. Proiectul se va extinde treptat pentru a ajunge în cele din urmă la trei milioane de hectare achiziționate de China în Ucraina.

China își cumpără țară lângă România

În aprilie 2009, China deținea mai puțin de două hectare de pământ în alte țări. China a mai făcut achiziții de teren importante în special în America de Sud. 

Ințelegerea dintre cele două țări a fost parafată in iunie, de Xinjiang Production și Construction Corps, cele două conglomerate chineze, și KSG Agro, cea mai mare companie agricolă din Ucraina.

Până în prezent, cele două părți nu au făcut publică valoarea investiției, dar cotidianul ucrainean Kiev Post a titrat, luna trecută, că suma pe care China o va investi se ridică la 2,6 miliarde de dolari. 

Din cauza cererii de alimente în continuă creștere în ultimii 10 ani, China și-a majorat substanțial importurile de cereale. Numai anul trecut, Beijing-ul a importat 14 milioane de tone de cereale, în creștere cu 150% față de 2011.