China: Dosarul nuclear iranian se afla intr-un „stadiu critic”

Apropo.ro / 22.01.2008, 12:01
China: Dosarul nuclear iranian se afla intr-un
China spera ca va exista un schimb obiectiv de opinii in cadrul negocierilor de la Berlin, pentru solutionarea diferendului nuclear dintre Iran si statele occidentale.

China a anuntat marti ca diferendul nuclear dintre Iran si statele occidentale se afla intr-un stadiu critic si si-a exprimat speranta ca va exista un schimb obiectiv de opinii in cadrul negocierilor care se vor desfasura la Berlin, relateaza Reuters.

Marile puteri se intalnesc marti la Berlin pentru a incerca sa depaseasca divergentele privind impunerea de sactiuni suplimentare Iranului si mentinerea presiunii asupra liderilor sai pentru a renunta la programul nuclear.

"Credem ca problema iraniana se afla intr-un moment critic", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Jiang Yu, intr-o conferinta de presa. "China spera in eforturile comunitatii internationale, inclusiv ale Iranului, pentru reluarea negocierilor, pentru reglementarea acestei probleme in mod adecvat", a adaugat el.

China se opune impunerii de sanctiuni Iranului si pledeaza pentru negocieri suplimentare. Beijingul nu vrea sa isi compromita interesele economice din Iran, care anul trecut a fost cea de-a treia sursa a sa in ceea ce priveste importurile de petrol brut.

Pe de alta parte, Iranul a anuntat marti ca orice sanctiuni internationale suplimentare impotriva sa nu vor reusi sa stopeze programul nuclear al tarii, suspectat de statele occidentale ca are ca scop fabricarea de bombe atomice.

Â