China: peste 100 de morți și răniți în confruntările cu poliția

De: Marian Andrei / 08.12.2012, 13:46
China: peste 100 de morți și răniți în confruntările cu poliția
Confruntările violente de vineri dintre mii de chinezi și forțele de ordine în orașul de graniță Dongxing s-au soldat, potrivit activiștilor din domeniul drepturilor omului cu peste 100 de morți și răniți, dar și cu incendierea a peste 20 de mașini ale poliției și vămii.

Dezordinile au izbucnit din cauza atitudinii dure avute de forțele de ordine față de un presupus contrabandist, ceea ce a stârnit nemulțunirea localnicilor.

Bilanțul confruntărilor este prezentat diferit. În timp ce biroul de presă al prefecturii estimează numărul protestatarilor la 1.000, anunțând că cinci polițiști au fost răniți ușor și nouă autovehicule oficiale au fost incendiate, activiștii Centrului pentru Drepturile Omului și Democrație au făcut public că peste 10.000 de oameni au participat la încleștările cu poliția, începute după ce o mașină a poliției de frontieră a lovit un motociclist iar apoi agenții au început să-l brutalizeze, sub pretextul că este contrabandist.

Reprezentanții Centrului au mai afirmat că s-au înregistrat „mai mult de 100 de morți și răniți” și peste 20 de mașini ale poliției și vămii au fost incendiate.

Statisticile estimează că în acest an au avut loc 180.000 de proteste pe teritoriul Chinei, având diverse cauze, printre care corupția, brutalitatea poliției sau neplata salariilor.

Tags: