China va interzice circulația a peste 5 milioane de automobile

De: Marian Andrei / 27.05.2014, 15:15
China va interzice circulația a peste 5 milioane de automobile
Într-un document consacrat măsurilor împotriva poluării excesive publicat ieri, guvernul chinez se angajează să retragă dreptul de circulație a 5,33 milioane de vehicule "îmbătrânite".

Considerând că a rămas în urmă cu obiectivele de poluare pe 2012-2013, Consiliul chinez de Stat își va intensifica măsurile de reducere a emisiilor poluante.

Astfel, 5,33 milioane de vehicule care nu mai îndeplinesc standardele de emisii de noxe vor fi „eliminate” în acest an de pe șoselele chineze. Dintre acestea, 330.000 vor fi din beijing și 660.000 din provincia înconjurătoate Hebei, în care se găsesc șapte dintre cele mai poluate orase din China.

Beijingul plănuiește să limiteze numărul total de mașini la 5,6 milioane pentru acest an, urmând ca numărul să crească la 6 milioanepână în 2017.  Pentru aceasta, numărul de înmatriculari a scăzut anul trecut cu 37%, la 150.000 pe an.

În acest moment, Beijungul interzice intrarea în oraș a mașinilor care nu îndeplinesc standardele de poluare, însă oficialii recunosc că monitorizarea nu este 100% eficientă iar șoferii au învățat să „păcălească” sistemele de detecție.

„Multe mașini au probleme, unele nu corespund standardelor nici măcar la ieșirea pe poarta fabricii, iar amendarea șoferilor nu este o modalitate de a rezolva problema”, explică un oficial decizia guvernului de a interzice circulația vehiculelor poluante.