China vrea sa atraga un asteroid in jurul Pamantului

Apropo.ro / 31.08.2011, 11:10
China vrea sa atraga un asteroid in jurul Pamantului
Cercetatorii chinezi incearca sa gaseasca o cale prin care sa atraga in orbita Pamantului un asteroid, pe care ulterior sa il exploateze minier.

In timp ce majoritatea astronomilor incearca sa gaseasca metode cat mai eficiente de a inlatura asteroizi din raza planetei noastre, chinezii incearca exact inversul.

Acestia cauta o metoda prin care ar putea atrage in orbita Pamantului un asteroid pe care ulterior sa il exploateze minier.

La prima vedere, apropierea unui asteroid de Pamant aduce cu scenariul unui film artistic in care unul din actori ridica intrebarea „Ce s-ar putea intampla rau?” si o astfel de situatie este de preferat sa se evite.

Ca o prima incercare, chinezii vor incerca sa modifice usor orbita unui asteroid mic, aflat in apropierea Pamantului, astfel incat sa se stabilizeze temporar la o distanta cam de doua ori fata de pozitionarea Lunii fata de noi.

Orbita nu va fi perfecta asa ca asteroidul va parasi orbita ulterior, dar va stationa indeajuns incat sa fie exploatat.

In cazul in care nu stiati, un asteroid cu un diametru de 1,6 km, care loveste Pamantul, este capabil sa genereze un crater cu diametru de 40 de kilometri, iar toti copacii pe o raza de 300 de kilometri fata de zona de impact se vor carboniza instant.

Speram ca astronomii chinezi iau in calcul si aceste aspecte, pe langa faptul ca un asteroid metalic cu un diametru de aproximativ 2 kilometri poate valora aproximativ 25 de trilioane de dolari.