Chinezii ar putea avea voie să aibă mai mulți copii

De: Marian Andrei / 05.11.2012, 17:00
Chinezii ar putea avea voie să aibă mai mulți copii
Liderii politici chinezi ar trebui să regândească politica "o familie - un copil" și să permită, din 2015 cuplurilor căsătorite să aibă doi copii, pentru evitarea problemelor demografice.

China Development Research Foundation, organizație apropiată oficialilor de nivel înalt de la Beijing, recomandă ca actuala politică de stat referitoare la numărul de copii să fie „abolită” imediat în unele provincii și retrasă total în următorii doi ani. Mai mult, specialiștii sunt de părere că că nu ar mai trebui să existe nicio limitare a numărului de copii, începând cu 2020.

„China a plătit costuri politice și sociale uriașe din cauza acestei politici, care a adus conflicte sociale, costuri administrative foarte mari, îmbătrânirea populației și, indirect, a condus la o dezechilibrare a raportului între sexele copiilor” se arată în raportul organizației.

Unul dintre autorii studiului arată că dacă se vor păstra aceste politici, situația va ajunge în 2050 „la fel de gravă ca în Europa de Sud, unde o treime din populație o reprezintă cei în vârstă„.

Presa a remarcat că nu a existat nicio replică a Comisiei Naționale de Planificare Familială, ceea ce ar putea însemna că există în rândul oficialilor un curent favorabil acestei schimbări.