Chinezii cer compensari de la americani

Apropo.ro / 24.03.2002, 20:14
Chinezii cer compensari de la americani
Autoritatile din China au solicitat, la sfarsitul acestei saptamani, ca Statele Unite sa reduca taxele vamale de import pentru o serie de bunuri, în compensatie fata de majorarea taxelor la importurile de produse siderurgice, transmite Reuters. Potrivit publicatiei oficiale a guvernului

Autoritatile din China au solicitat, la sfarsitul acestei saptamani, ca Statele Unite sa reduca taxele vamale de import pentru o serie de bunuri, în compensatie fata de majorarea taxelor la importurile de produse siderurgice, transmite Reuters.

Potrivit publicatiei oficiale a guvernului chinez, autoritatile de la Beijing considera ca Statele Unite au încalcat prevederile Organizatiei Mondiale a Comertului privind liberul comert. Oficialii chinezi nu au precizat la ce produse se refera cererea adresata SUA.

În cadrul unei întalniri desfasurate vineri la Washington, o delegatie de oficiali si reprezentanti ai producatorilor din industria siderurgica din China a aratat ca statul asiatic este decis sa mearga mai departe în combaterea deciziei SUA de aplicare a taxelor vamale majorate, în cazul în care problema nu va fi solutionata pe aceasta cale.

De asemenea, China a amenintat ca va depune o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului, aceasta urmand sa fie prima sa petitie de la aderarea, în luna decembrie a anului trecut, la organismul de reglementare a comertului.

Masura de majorare a taxelor vamale la importurile de otel si produse din otel, pana la 30%, anuntata de Statele Unite la începutul lunii martie, a intrat în vigoare miercuri si are ca scop protejarea industriei locale de profil.

Mai multi parteneri comerciali ai SUA, printre care Uniunea Europeana, Japonia, Coreea de Sud si Brazilia, au criticat aceasta decizie si au solicitat explicatii din partea oficialilor americani, prin intermediul Organizatiei Mondiale a Comertului.

În anul 2001, China a exportat în Statele Unite circa 700.000 de tone de produse din otel, în valoare de peste 300 de milioane de dolari.

Mediafax

Tags: