Chinezii vor să construiască cea mai lungă linie de cale ferată de mare viteză din lume

De: Marian Andrei / 09.05.2014, 16:45
Chinezii vor să construiască cea mai lungă linie de cale ferată de mare viteză din lume
Calea ferată "China-Rusia plus America" va avea un traseu de 13.000 de kilometri, trecând prin Siberia și traversând Strâmtoarea Bering printr-un tunel de 200 de kilometri.

Ziarul de stat Beijing Times a dezvăluit intenția Chinei de a construi o cale ferată de mare viteză care va lega nordul țării de Statele Unite.

Potrivit ziarului, linia de cale ferată va porni din nordul Chinei, va traversa Siberia, va trece printr-un tunel submarin lung de 200 de kilometri pe sub Oceanul Pacific, urmând ca ulterior să traverseaze Alaska și Canada pentru a ajunge în Statele Unite.

Traversarea Strâmtorii Bering, între Rusia și Alaska, va necesita construirea unui tunel submarin de aproximativ 200 de kilometri arată ziarul, citând un expert de la Academia chineză de Inginerie. Acesta a declarat că, exact în aceste momente au loc discuții cu americanii și rușii.

Calea ferată, supranumită „linia China-Rusia plus America”, va avea o lungime de 13.000 de kilometri, cu 3.000 mai mult decât Transiberianul. Călătoria va dura două zile, trenurile urmând să se deplaseze cu o viteză de 350 de kilometri pe oră.

Presa mai menționează că tehnologia necesară pentru realizarea tunelului este deja pusă la punct și va fi testată prin construirea unui tunel submarin între Fujian și Taiwan.

Beijing Times mai arată că acest linia China-Rusia plus America este unul dintre cele patru mari proiecte de căi ferate de mare viteză existente în acest moment. Primul este traseul Londra – Paris – Berlin – Varșovia – Kiev – Moscova – China (porțiunea Moscova – China fiind parcursă pe două rute, una prin Kazahstan iar cealaltă prin Siberia). Un alt proiect implică traseul Urunqi (China) – Kazahstan – Uzbeskistan – Turkmenistan – Iran – Turcia – Germania și, în fine, ultimul proiect va acoperi traseul Kunming (China) – Singapore.