Chirac face glume pe seama bucatariei britanice

Apropo.ro / 06.07.2005, 13:36
Chirac face glume pe seama bucatariei britanice
Președintele francez Jacques Chirac a glumit pe seama bucatariei britanice la o întâlnire cu liderii din Germania și Rusia, cu câteva zile înainte de summitul G8 din Scoția unde va participa la un dineu oferit de regina Elizabeth, transmite BBC News online.  "Dupa Finlanda,


Președintele francez Jacques Chirac a glumit pe seama bucatariei britanice la o întâlnire cu liderii din Germania și Rusia, cu câteva zile înainte de summitul G8 din Scoția unde va participa la un dineu oferit de regina Elizabeth, transmite BBC News online.

 „Dupa Finlanda, Marea Britanie este țara cu cea mai proasta mâncare”, ar fi spus Chirac la întâlnirea de la Kaliningrad, destul de tare încât sa fie auzit de reporteri. „Nu se poate avea încredere în popoare cu o bucatarie atât de proasta” și „singurul lucru pe care l-au adus (britanicii) agriculturii europene este boala vacii nebune”, ar mai fi spus Chirac potrivit ziarului francez Liberation, citat de BBC.

Comentariile lui Chirac intervin într-un moment tensionat dintre Franța și Anglia, care nu au reușit sa se puna de acord în privința bugetului UE și candideaza pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012.

Un purtator de cuvânt al președintelui francez s-a mulțumit sa spuna ca aceste comentarii nu reflecta „tonul și conținutul” întâlnirii de la Kaliningrad, fara sa le nege însa categoric.

La rândul sau, un purtator de cuvânt al autoritaților britance a declarat ca „exista lucruri pe marginea carora este mai bine sa nu se comenteze”.

Criticul gastronomic britanic Egon Ronay l-a acuzat pe președintele Franței ca este dezinformat în ceea ce privește bucataria britanica și a adaugat ca „un om atât de acru nu ar trebui sa se pronunțe” în ceea ce privește mâncarea.

Miercuri, Chirac va lua parte la un dineu oferit de regina Elizabeth, în deschiderea summit-ului de la Gleneagles. Meniul nu a fost înca publicat, dar cele mai multe preparate vor avea specific local.

„Gafa diplomatica majora” în Times și „rasism” în The Sun – presa britanica face front comun, marți, fața de presupusele atacuri ale lui Jacques Chirac la adresa telentelor culinare ale englezilor și a calitații carnii de vita locale, transmite AFP.

„Jacques Chirac pare sa-și fi pierdut capul”, scrie chiar Daily Telegraph, cel mai bine vândut dintre ziarele britanice de calitate. Cotidianul apara apoi cu seriozitate bucataria britanica, despre care președintele francez ar fi spus ca este una din cele mai proaste din Europa.

 „Domnul Chirac este depașit. Și cel mai șovin dintre bucatarii francezi recunoaște în prezent ca Londra a depașit de multa vreme Parisul în calitate de capitala culinara a Europei”, mai scrie Daily Telegraph, întrebându-se cum ar reacționa președintele francez daca i s-ar spune ca este „un snob trecut care miroase a usturoi”.

„Vulgara și nepotrivita”, atitudinea președintelui francez nu este demna de un șef de stat, estimeaza și Daily Express. Tabloidul își exprima speranța ca Chirac va ști sa se controleze miercuri, când va fi primit, împreuna cu alți șapte șefi de stat și de guvern din G8 de catre regina Elizabeth a II-a, la Gleneagles, în Scoția. „Ar fi foarte de înțeles daca regina ar fi tentata sa-i raspunda acestui badaran” punându-i mâncarea în cap, scrie ziarul într-un editorial cu un ton razbunator.

„Atacurile ipocrite ale președintelui francez la adresa Marii Britanii fac din acesta un rasist ipocrit, rautacios și meschin”, acuza la rândul sau The Sun, unul din cei mai constanți atacatori ai Franței. Ziarul preferat al britanicilor, vândut în 3,5 milioane de exemplare zilnic, mai estimeaza ca remarcele lui Chirac sunt inadmisibile atât timp cât vin din partea unei țari care a dat bucatariei internaționale broaște și melci.

Decis sa-și lumineze cititorii cu privire la personalitatea adevarata a președintelui francez, Daily Mirror publica „Zece lucruri care trebuie știute despre Jacques Chirac”. Printre acestea se numara faptul ca Chirac este cel mai nepopular președinte francez din istorie și ca în zece ani la putere nu i-a reușit nici o inițiativa.

Comentariile lui Chirac au intervenit într-un moment tensionat dintre Franța și Anglia, care nu au reușit sa se puna de acord în privința bugetului UE și candideaza pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012.

Un purtator de cuvânt al președintelui francez s-a mulțumit sa spuna ca aceste comentarii nu reflecta „tonul și conținutul” întâlnirii de la Kaliningrad, fara sa le nege însa categoric.

La rândul sau, un purtator de cuvânt al premierului britanic Tony Blair a declarat ca „exista lucruri pe marginea carora este mai bine sa nu se comenteze”.

Mediafax