Chiuariu: Este exclusa posibilitatea activarii clauzei de salvgardare

Apropo.ro / 03.06.2007, 16:45
Chiuariu: Este exclusa posibilitatea activarii clauzei de salvgardare
Ministrul Justiției, Tudor Chiuariu, exclude posibilitatea activarii clauzei de salvgardare în cazul României și considera aprecierile liderilor politici pe aceasta tema drept "speculații electorale". Potrivit unui comunicat de presa al Ministerul Justiției,

Ministrul Justiției, Tudor Chiuariu, exclude posibilitatea activarii clauzei de salvgardare în cazul României și considera aprecierile liderilor politici pe aceasta tema drept „speculații electorale”.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerul Justiției, trimis, duminica, agenției MEDIAFAX, ministrul Tudor Chiuariu „cere liderilor politici sa înceteze speculațiile privind posibilitatea activarii clauzei de salvgardare și folosirea acesteia în scopuri electorale”.

Ministrul a raspuns, astfel, afirmațiilor facute, duminica, de vicepreședintele PSD, Victor Ponta, potrivit carora semnalele din partea a doi comisari europeni, Oli Rehn și Franco Frattini, în ceea ce privește activarea clauzei de salvgardare pe Justiție, nu sunt deloc optimiste.

„Este exclusa posibilitatea activarii clauzei de salvgardare în cazul României”, a afirmat Chiuariu. El a adaugat ca semnalele din partea Comisiei Europene sunt optimiste.

„Așa cum s-a pronunțat purtatorul de cuvânt al Comisarului european pentru justiție, dl. Friso Roscam Abbing «ar fi o mare prostie sa se aștepte ca executivul comunitar sa recomande acum activarea clauzei de salvgardare în domeniul justiției pentru România și Bulgaria, în timp ce Comisia abia pregatește raportul privind progresele înregistrate de cele doua țari în justiție și combaterea coruției»”, se arata în comunicatul de presa al Ministerului Justiției.

De asemenea, Chiuariu l-a acuzat pe Victor Ponta ca a mințit în privința existenței unei scrisori oficiale a comisarului european Franco Frattini, referitoare la legea ANI.

„La conferința de presa susținuta astazi, 3 iunie, dl. deputat Victor Ponta a recunoscut înca o data ca a mințit atunci când a facut referire la o scrisoare oficiala a Comisarului European, Franco Frattini, referitoare la legea ANI. O astfel de scrisoare nu exista”, a afirmat Chiuariu.

Victor Ponta a afirmat, duminica, într-o conferința de presa, ca Raportul de țara pentru România va fi încheiat în a treia saptamâna a lunii iunie, iar semnalele în privința activarii clauzei de salvgardare „nu sunt optimiste”.

„Semnalele vin de la doi comisari europeni: Oli Rehn, care, într-un interviu publicat de Le Figaro, pe 30 mai, spunea ca, de fapt, Comisia trebuie sa decida asupra clauzei de salvgardare, fiind o chestiune de credibilitatea procesului de largire, iar Franco Franco vorbește despre faptul ca i-a foarte în serios posibilitatea de a activa clauza de salvgardare în cazul în care nu se vor constata conslidari în sistemul juridic al României și al Bulgariei”, a spus Ponta.

El a aratat ca România se afla la trei saptamâni de un „pericol foarte mare”, afirmațiile celor doi comisari europeni fiind un semnal de alarma tras în al doisprezecelea ceas.

„Ne dorim foarte tare ca în aceasta al doisprezecelea ceas toate forțele politice, nu doar Guvernul, sa faca tot ceea ce este posibil pentru a salva aceasta situație, pentru a reuși sa convingem autoritațile europene ca suntem capabili sa ne ținem de angajamentele asumate în 2004. Prin câteva semnale puternice avem șansa de a schimba direcția în care se îndrepata acest raport”, a explicat Ponta.

Vicepreședintele PSD a aratat ca cel mai important mesaj pe care România poate sa îl dea în acest moment este adoptarea de catre Senat – Camera adoptând deja – a proiectului de lege prin care sa se revina la situația din 2004, astfel încât ministrul Justiției sa nu mai aiba dreptul sa schimbe, sa revoce sau sa propuna schimbarea procurorilor din funcție.

Mediafax