Chiuariu o acuza pe Macovei in legatura cu Strategia anticorupție

Apropo.ro / 23.09.2007, 14:05
Chiuariu o acuza pe Macovei in legatura cu Strategia anticorupție
Ministrul Justiției, Tudor Chiuariu, a lansat, duminica, acuzații foarte grave la adresa predecesorului sau Monica Macovei și a unor membri ai societații civile în legatura cu modul în care a fost realizat auditul privind Strategia anticorupție, realizat de catre

Ministrul Justiției, Tudor Chiuariu, a lansat, duminica, acuzații foarte grave la adresa predecesorului sau Monica Macovei și a unor membri ai societații civile în legatura cu modul în care a fost realizat auditul privind Strategia anticorupție, realizat de catre Freedom House.

„Se vorbește mult în România despre licitații trucate, falsificate, aranjate. Una dintre modalitațile de fraudare a licitațiilor este aceea ca o anumita firma participa, câștiga licitația și apoi subcontracteaza mare parte sau întreaga lucrare unei firme a unui «prieten». Alta modalitate de falsificare e aceea în care «un prieten» are deja bunurile sau serviciile care vor face obiectul licitației și trebuie ajutat sa le valorifice”, a declarat ministrul Chiuariu, precizând ca o astfel de licitație „cu dedicație” a fost cea în urma careia a fost realizat auditul independent privind impactul strategiei anticorupție 2001-2004 „celebrul” de acum raport Freedom House.

Ministrul a explicat ca una din condițiile pentru a închide capitolul de negociere 24 (Justiție și Afaceri Interne) cu UE a fost „realizarea unui audit independent al rezultatelor și impactului generate pâna acum de Strategia naționala anticorupție, reflectarea concluziilor și recomandarilor acestui audit în noua strategie anticorupție multianuala care ar trebui sa fie un document cuprinzator, redactat nu mai târziu de martie 2005, însoțit de un plan de acțiune cu elemente de control și rezultate de atins clar definite, precum și prevederi bugetare adecvate”.

Potrivit ministrului Justiției, raportul de audit Freedom House a fost elaborat în anul 2004 adica înainte de lansarea procedurii de licitație la începutul anului 2005. „Aceasta informație este expres menționata de Fredoom House în anexa metodologica, fila 175 a raportului atât în varianta engleza, cât și cea în româna, postat pe site-ul Ministerului Justiției”, a spus Chiauriu.

Mai multe detalii la