Christiane Torloni

Apropo.ro / 18.06.2004, 11:50
Christiane Torloni
"Spectatorii iubesc personajele pe care trebuie sa le ierte, nu pe cele care îi fac sa se simta vinovați" A fost pe rand Ioana DÂ’Arc în piesa omonima, apoi Jó, devoratoarea de barbați din A gata comeu, iar acum este Helena, femeia care își risca stabilitatea unei casnicii


„Spectatorii iubesc personajele pe care trebuie sa le ierte, nu pe cele care îi fac sa se simta vinovați”

A fost pe rand Ioana DÂ’Arc în piesa omonima, apoi Jó, devoratoarea de barbați din

A gata comeu, iar acum este Helena, femeia care își risca stabilitatea unei casnicii comode de dragul iubitului din adolescența, în Femei îndragostite – trei femei cu care Christiane Torloni s-a identificat în trei etape ale carierei sale.Fiica actorilor de teatru Monah Delacy și Geraldo Matheus, Christiane și-a început cariera la doar 18 ani, debutand cu un rol la Rede Globo în Induto de natal.

În 1977, a fost Lívia în telenovela Sem lenáo e sem documento, și la scurt timp a jucat în Gina, ca protagonista.

În anii 1980, s-a implicat serios în politica, facand parte din mișcarea Diretas Jú. Concomitent, a decis sa se dedice carierei de actrița de teatru, televiziune și cinema.

În cinci ani ajunsese deja o actrița renumita, înregistrand un succes surprinzator cu interpretarea fascinantei Jó din A gata comeu. Interpretand-o pe Jó, „potenta” și independenta „devoratoare de barbați” a lui Ivani Ribeiro, Christiane a simțit pentru prima data pe propria piele ca publicului îi este mai ușor sa se identifice cu personajele umane, care „mustesc” de defecte, oricat ar fi ele de grave, decat cu exemple de caracter integru și buna conduita. „Jó pacatuia mult și spectatorilor le plac personajele pe care trebuie sa le ierte, nu pe cele care îi fac sa se simta vinovați.”

Christiane Torloni se considera o studenta înnascuta. În fiecare etapa a vieții sale a urmat concomitent diverse cursuri: teatru, televiziune, film, limbi straine (engleza este preferata ei), carora le dedica trei ore pe saptamana, indiferent de programul pe care-l are. Momentan este foarte absorbita de cursurile de ținuta corporala, frecventand și cursurile Institutului de Pesquisa Budista Nigma.

În 27 de ani de cariera, au existat o mulțime de personaje feminine care au prins viața grație talentului Christianei. Ea recunoaște ca a dispus întotdeauna de un loc pe micul ecran pentru a-și expune personajele puternice și ambițioase. „Am avut oportunitatea sa «lansez» tipologii de femei ambițioase, care merg pana la capat pentru a-și împlini un vis. Nu a fost deloc greu, pentru ca aceste femei exista în realitate, nu doar în închipuirea mea.”

Exemplele sunt graitoare, deși publicul romanesc nu a avut ocazia sa le cunoasca. Christiane a fost, pe rand, Jó Penteado în A gata comeu (1985), Fernanda în Selva de piedra (1986), Dinah în El viaje (1994) etc.

În teatru, dupa ce a dat viața la doua mituri, fiind interpreta eroinei franceze Ioana DÂ’Arc, victima a Inchiziției, în piesa omonima, și prințesa seducatoare Judia, în piesa Salomé, Christiane a învațat sa dezvaluie sufletul feminin în toata complexitatea și splendoarea lui. Referitor la asta, ea declara: „Este un premiu sa le am pe aceste femei atat de aproape de mine. Ele mi-au facut intrarea în universul fascinant al mitologiei.”

Înca de cand a acceptat sa o interpreteze pe Helena, din Femei îndragostite, Christiane a știut ca nu este vorba de o protagonista convenționala. Pe de o parte, din cauza atitudinii Helenei fața de casnicie și a tentativei sale de a se întoarce la Cesar (José Mayer), iubitul din adolescența, dupa ani întregi de casnicie, dar mai ales din cauza ambiției Helenei de a-și construi propria poveste. „În aceasta telenovela am fost toți avertizați, de la început, ca vom avea fiecare zilele noastre de protagoniști, co-protagoniști și figuranți. Helena trece prin toate fazele și stralucește la fel de tare”

Nume complet: Christiane Maria dos Santos Torloni
Locul nașterii: Sao Paulo
Data nașterii: 18 februarie
Zodie: Varsator

Telenovele: 1976 – Dos vidas (Juliana) , 1977 – Sin panuelo ( Livia), 1978 – Gina (Gina), 1980 – Llega más (Cristina), 1981 – Baila conmigo (Lia Miranda), 1982 – Ellas por ellas (Claudia), 1983 – Loco amor (Lucia), 1984 – Trenzas y caretas (Catarina), 1984 – Partido alto (Selma), 1985 – A gata comeu (Jó Penteado), 1986 – Selva de piedra (Fernanda), 1987 – Cuerpo santo ( Simone) , 1989 – Kananga de Japón (Dora), 1990 – Araponga, (Magali), 1994 – El viaje (Dinah), 1995 – Cara & Coroa (dublu rol, Vivi y Fernanda), 1998 – Torre de Babel (dublu rol, Rafaela Katz și Neusa Maria da Silva), 2001 – Un angel cayó del cielo (Laila), 2003 – Femei îndragostite (Helena Moraes Ribeiro Alves)
Seriale: 1992 – Las novias de Copacabana (Katia de Sá)

Filme: 1979 – El buen Burgués, 1980 – Ariella, 1981 – Eros, El Dios del amor, 1981 – Beso en el asfalto, 1982 – De las tripas corazón, 1983 – Rio Babilonia, 1984 – Águila en la cabeza, 1984 – Aguanta corazón, 1986 – El espión escarlate, 1987 – Bésame mucho, 1987 – Yo, 1993 – Perfume de gardenia, 1995 – Cine de lágrimas, 2001 – Ismael y Adalgisa