Pe râurile din judetul Suceava, din cauza temperaturilor scazute si a debitelor mici ale apei, s-au format cinci poduri de gheata, informeaza Biroul dispecerat si aparare impotriva inundatiilor din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Suceava .
Cel mai mare dintre acestea, situat pe râul Dorna, la intrarea din comuna Dorna Candreni, are 1,5 kilometri si o grosime de 24 de centimetri. Un al doilea pod de gheata continuu s-a format tot pe râul Dorna, în dreptul localitatii Poiana Stampei, dimensiunile acestuia fiind însa ceva mai reduse.
Doua poduri de gheata „cu ochi” se afla pe râul Bistrita. Cel de la Dorna Giumalau, format într-o meandra a râului Bistrita, atinge 38 de centimetri, lungimea fiind de aproape 200 de metri. Celalalt pod „cu ochi” de pe Bistrita s-a format în localitatea Dorna Arini; grosimea ghetii pe partea dreapta ajunge pâna la 18 centimetri, cu patru mai mult decât în partea stânga
În fine, pe râul Moldova s-a format, în zona localitatii Fundu Moldovei, un alt pod de gheata întrerupt.
„Pâna acum nu exista probleme deosebite cauzate de podurile de gheata de pe râurile din judetul Suceava”, a declarat inginerul Dorin Olaru, seful Biroului dispecerat si aparare impotriva inundatiilor din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Suceava .
Prefectul de Suceava, Ioan Cusnir, afirma ca toate zonele de risc sunt monitorizate permanent si ca, atâta vreme cât temperaturile ramân negative nu se pune problema dinamitarii podurilor. Chiar si în cazul cresterii temperaturilor, daca acest fenomen are loc treptat, prefectul sustine ca apele nu vor iesi din matca.
Anul trecut, în aceeasi perioada, zapoarele de pe cursurile de apa din zona de munte au tinut în alerta autoritatile toata luna ianuarie.