Cînd o sa fiu mare, vreau sa fiu Tina Turner

Apropo.ro / 28.12.2004, 15:10
Cînd o sa fiu mare, vreau sa fiu Tina Turner
Cand aud expresii de genul "muzica romaneasca", "noi, artiștii romani", "vedetele din romania", "copiii de aur ai muzicii romanești", "generația tanara", "conflictul dintre garda veche și noul val", nu-mi pot dori decat sa ma fi nascut... tractor. Muzica 100%


Cand aud expresii de genul „muzica romaneasca”, „noi, artiștii romani”, „vedetele din romania”, „copiii de aur ai muzicii romanești”, „generația tanara”, „conflictul dintre garda veche și noul val”, nu-mi pot dori decat sa ma fi nascut… tractor.

Muzica 100% romaneasca NU exista. Înainte de ’89, odele închinate conducatorului se transformau în șlagare, apoi artiștii deveneau ai poporului. Dupa ’89 fenomenul de „sunt patron, am butic” se rasfrange grav și asupra muzicii romanești, aparand fel de fel de impresari, muzicieni, artiști, maeștri, clarvazatori, mame omida ale muzicii, genii ce își deschid magazine la colț de strada sau prin subsoluri insalubre, lansandu-se astfel o noua moda: moda „studiourilor”. Fenomenul de „galagie” devine „profi”, pentru ca doar am studio, nu?

Apoi descoperim BINECUVANTAREA internetului și MTV-ul de afara și se produce o adevarata revoluție în domeniu: APARE INSPIRA}IA. Ciupercile se dezvolta și ne invadeaza, aducand noi cuvinte și expresii în vocabular: casa de discuri, band, sponsor, show, album, producator, top, impresar, hit, scule, manager, stilist, brand, turneu, fani, VIP, fitze… uraaa, romanii au inventat MUZICA și SHOW BIZzUL. De aici începe distracția.
Aprozariști, șoferi de camion, coafeze, fetele de la apaca – ajung vedete peste noapte. Toata lumea canta. Toți se desfașoara. Poporul traiește, simte, creeaza, compune și canta. Ce canta? Absolut orice de la „suntem 7 frați acasa” pentru muritorii de rand, pana la „muzica grea” pentru snobi..

Muzica și arta se reduc la ” am rate, copii de crescut, amanta de întreținut, țoale de firma de cumparat, plus ca plec în state la un amic sa-l fac de bani, dar voua va spun ca m-a invitat producatoru’ lu’ puff daddy sa-i compun lu’ fraieru’ ala niște piese, ca altfel da faliment, și fara talentul meu înnascut moare de foame… ”

…cine? selin? selin și mai cum? dion? asta pila cui e? Aha, e fiica lu’…? Bine, sa-mi consult agenda… sa treaca sambata pe la mine pe la studio, sa vedem de ce e în stare fata, dar nu promit nimic! Cand am sa fiu mare, vreau sa fiu TINA TURNER!

Manuel Dinculescu

Tags: