Cine a desenat prima hartă?

De: Dragos Tanase / 05.04.2015, 20:00
Cine a desenat prima hartă?
Imaginează-ți cât de greu ar fi să descrii în cuvinte locația exactă a tuturor străzilor și clădirilor din orașul tău. Ar fi mult mai ușor dacă ai face o poză sau o diagramă a acestor locații. Rezultatul ar fi o hartă.

Prima hartă despre care există informații a fost modelată în clei și apoi coaptă, acum mai bine de 4.000 de ani, în Egipt. În Antichitate, hărțile erau folosite de proprietarii de pământ, pentru a-și contura terenurile și de regi, pentru trasarea granițelor regatelor. Dar când oamenii încercau să schițeze locuri mai îndepărtate, se împiedicau de tot soiul de probleme.

Asta se întâmpla deoarece Pământul este rotund și era dificilă măsurarea cu acuratețe a distanțelor mari. Astronomii le-au fost de mare ajutor primilor desenatori de hărți, deoarece studiile lor conțineau date despre forma și mărimea Pământului.

Grecul Erathostene, care s-a născut în 276 Î.Hr, a calculat circumferința Pământului și a fost foarte aproape de adevăr. Metodele sale au făcut, pentru prima oară, posibilă calcularea distanței sud-nord corect.

Cam în aceleași timpuri, Hipparchus sugerează idea unei hărți a lumii, delimitate în mod egal de linii imaginare de meridian, latitudine, longitudine și paralele. Poziția corectă a acestor linii, spunea el, ar trebui să se bazeze pe cunoștințe dobândite în urma studiului cerurilor.

Ptolemy, în secolul 2 d.Hr., a folosit aceeași idee și a făcut o harta îmbunătățită cu linii de latitudine și longitudine, trasate în mod egal. Cartea sa de geografie era informația standard până la descoperirea Americii.

Descoperirile lui Columb și a celor din branșă au crescut semnificativ interesul față de hărți și diagrame. Prima mare colecție de hărți a fost publicată de către Abraham Ortelius din Antwerp, în 1570.

Geradus Mercator a devenit tatăl cartografierii moderne. El a făcut o hartă pe care toate liniile curbe de pe glob erau linii drepte. Acest lucru i-a permis să traseze pe hartă o linie dreapta între două locuri, care ar oferi un curs real cu busola.

Acest tip de hartă este cunoscută sub numele de „proiecție”; aceasta „proiectează” sau transferă suprafața Pământului pe cea a unei hărți.

Pe prima pagină a cărții lui era un desen al giganticului Atlas și, de aceea, o colecție de hărți a ajuns să fie cunoscută drept un „atlas”. În încercarea de a explică complicata alcătuire a corpurilor vii pe care le vedem în jurul nostru, o teorie a evoluției a luat naștere. În timp ce majoritatea oamenilor de știință acceptă această teorie, mulți oameni nu o fac. Ei cred că se bate cap în cap cu scrierile din Biblie.

Această teorie susține că toate plantele și animalele din lume s-au dezvoltat, într-un mod natural, din forme simple de viață. Acestea au evoluat, de asemenea, din strămoși și mai simpli, și tot așa, de-a lungul a milioane ani până în momentul începutului, când viața era, în formă ei cea mai simplă, pur și simplu o mică masă de protoplasme.

Potrivit acestei teorii, omul, de asemenea, a evoluat dintr-o formă mai simplă de viață, așa cum calul cu o copită din zilele noastre este descendentul unui strămoș cu 5 degete.

În încercarea de a demonstra că evoluția a avut cu adevărat loc, oamenii de știință se bazează pe trei mari „semne” . Unul dintre ele este studiul asupra fosilelor de animale și plantelor din vremurile apuse. Unele dintre aceste fosile par că au surprins lucrarea evoluției. Au fost descoperite urme fosilizate ale oamenilor preistorici vechi de 1.000.000 de ani.

Fosile ale unei specii de animale asemănătoare cu crabii au fost datate la 500.000.000 de ani vechime. Aceste fosile arată că peștii s-au dezvoltat în apă înaintea amfibienilor, amfibienii înaintea reptilelor, reptilele înaintea păsărilor și tot așa. Oamenii de știință cred că acestea dovedesc faptul că viața a progresat de la o formă la altă.

Alt „semn” al evoluției vine din studiul embriologiei, creșterea unei noi vieți dintr-un ou. În timpul studiului dezvoltării embrionare din gălbenușul de ou, este un moment în care embrionul pare că un pește, mai târziu un amfibian, apoi trece prin stadiul de reptilă și, în final, se dezvoltă în formă de pasăre. Puii nenăscuți ai tuturor animalelor trec prin același gen de proces, repetându-și istoria evoluției.

Cel de-al treilea „semn” este corpul animalelor vii. De exemplu, oasele și structura musculară din aripioarele broaștei țestoase, aripile păsărilor, ale balenelor, picioarele din față ale cailor și brațele unui om au aceeași structură. Iar omul are are multe organe care par a nu avea vreo trebuință. Se crede că acestea sunt relicve de la vechii strămoși. Acestea sunt unele dintre „semnele” care au dus la teoria evoluției.