Cine a fost omul de cro-magnon

De: Carmen Ulian / 22.02.2015, 12:00
Cine a fost omul de cro-magnon
În dezvoltarea omului, acum mii de ani, a existat o perioadă în care el a trăit în peșteri. Unul dintre personajele care a trăit în peșteră a fost omul de cro-magnon.

Omul de cro-magnon, sau homo sapiens sapiens, a trăit în Europa la sfârșitul Erei Glaciare. Purta acest nume simplu deoarece rămășițele acestor oameni ai peșterilor s-au găsit într-un loc numit Cro-Magnon, în Sudul Franței. Experții au examinat scheletul unui astfel de personaj care a fost descoperit și au aflat că era extrem de inteligent. Dacă ar mai fi trăit astăzi, omul de cro-magnon ar fi fost om de știință, figură politică sau om de afaceri.

Cro-Magnon a trăit vremuri grele, înconjurat de animale sălbatice și alte pericole. În ciuda acestor lucruri, ei aveau timp să deseneze pe pereții peșterii cât se poate de interesant. Ele mai pot fi observate și astăzi.

Acești oameni aveau o viață socială bine dezvoltată, trăiau în familii, vânau în grupuri organizate, făceau parte din triburi. Ei credeau într-o lume spirituală – morții se vor trezi și vor trăi o a doua viață.

Gradual, omul de cro-magnon a dezvoltat ustensilele din piatră, dar și noi arme. Au învățat să sculpteze vârfuri de lance și harpoane, din corn sau oase. Femeile au deprins cum să facă haine din piei de animale, pe care le coseau cu ace din oase.

Așadar, după cum se poate vedea, omul de cro-magnon era unul inteligent care a ajuns la un stadiu avansat de dezvoltare.