Cine a inventat dietele celebrităţilor? Legătura stranie între regimul 5:2 şi DODO

De: Cristiana Trifu / 02.03.2018, 14:53
Cine a inventat dietele celebrităţilor? Legătura stranie între regimul 5:2 şi DODO
Mai toate celebrităţile momentului folosesc cure de slăbire la modă.

Curele de slăbire la modă, pe care le folosesc celebrităţile din prezent, au fost, de fapt, inventate de călugării şi pustnicii din Evul Mediu, sunt de părere experţii britanici.

Există o legătură între dietele 5:2 şi DODO, pe care vedete precum Beyoncé şi Benedict Cumberbatch le-au urmat, şi obiceiurile culinare spirituale concepute cu sute de ani în urmă pentru a curăţa mintea şi corpul.

Andrew Jotischky, profesor de istorie medievală la Lancaster University, este autorul volumului „Cartea de bucate a unui pustnic/A Hermit’s Cookbook”, care cuprinde reţete din Evul Mediu, printre care se numără şi tocana şi supa cu pesmet.

Dietele simple şi sănătoase ale călugărilor şi obiceiul lor de a posti sunt similare planurilor alimentare ale celebrităţilor din ziua de astăzi de a scăpa de kilogramele în plus, spune profesorul.

Ideea din spatele dietei 5:2 este consumul normal de alimente timp de cinci zile şi alimente de post în celelalte două zile. Este indicat ca persoana care ţine dieta să limiteze numărul de calorii la 500, timp de două zile pe săptămână. Cu toate acestea, în celelalte cinci zile ale săptămânii are posibilitatea să aleagă alimentele pe care le doreşte.

Unele studii sugerează că a posti o dată sau de două ori pe săptămână poate, de asemenea, să potejeze creierul împotriva unor maladii precum Alzheimer. Totodată, dieta DODO (Day On Day Off ) se bazează pe o teorie similară.

Andrew Jotischky a studiat dietele călugărilor din Evul Mediu. Acesta consideră că modul în care călugării găseau hrana, o preparau şi o mâncau reprezintă lecţii care pot şi sunt folosite în viaţa modernă.

„Pustnicii au găsit hrana în sălbăticie sau au cultivat-o ei însuşi”, spune profesorul Jotischky. „În acest sens, sunt foarte asemănători cu unii dintre bucătarii de azi, precum Hugh Fearnley-Whittingstall, care folosesc aceeaşi abordare pentru a pregăti felurile de mâncare”, a mai spus acesta.

Pentru pustnici, postul era o parte importantă în viaţa lor, însemnând un act spiritual mai degrabă decât un mod de a pierde kilograme.

În dietele moderne, postul încă înseamnă un mod de curăţare şi îmbunătăţire a minţii şi a trupului.

„Sunt asemănări mari între dietele călugărilor şi ale pustnicilor şi regimurile de slăbit din ziua de astăzi”, a precizat profesorul de la Lancaster University.