Cine a inventat liftul

De: Marian Andrei / 22.03.2015, 19:00
Cine a inventat liftul
Conceptul de lift nu a fost inventat de o persoană anume, el fiind dezvioltat într-o mare perioadă de timp, principiile mecanice care stau la baza liftului fiind folosite de mii de ani.

Grecii antici știau, de exemplu, să ridice greutăți folosind scripeți și trolii.

Prima atestare a unui „lift” este cea a scaunului zburător, din secolul al XVII-lea. Sistemul care folosea greutăți și scripeți, putea ridica o persoană la nivelele superioare ale unei clădiri, însă era amplasat în exterior și nu a devenit niciodată popular.

La începutul secolului al XIX-lea, existau deja lifturi, însă ele nu erau folosite pentru persoane, ci pentru mărfuri, și erau acționate de motoare cu aburi.

Deoarece teama cea mai mare a posibililor utilizatori era ruperea frânghiei care ridica liftul și zdrobirea acestuia de sol, Elisha Otis a inventat un dispozitiv de siguranță care făcea imposibilă căderea liftului într-un astfel de caz. 

Inventarea dispozitivului de siguranță și introducerea acționării hidraulice au sporit încrederea, în lifturi, astfel că acestea au început să transporte și persoane.

Un alt pas mare în domeniul lifturilor a fost inventarea ascensorului electric (așa cum îl cunoaștem azi) de către inginerul german Werner von Siemens.