Cine a inventat mașina de scris?

De: Mia Nicolescu / 11.05.2015, 07:00
Cine a inventat mașina de scris?
La început, mașinile de scris au fost patentate ca un dispozitiv pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe.

Mașinile de scris au devenit foarte moderne și sunt constant îmbunătățite. Dar știați că primul patent dat pentru mașina de scris aparține unui englez pe nume Henry Mill, în anul 1714? La început, mașinile de scris au fost patentate ca un dispozitiv pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe.

În America, prima mașină de scris a fost patentată de către William Burt în 1929, și era intitulată „tipograf”, însă nu există nicio dovadă despre vreun exemplar existent în prezent.

În 1833, un francez pe nume Xavier Progin, inventează o mașină care folosea pentru prima dată unul dintre principiile utilizate la mașinile de scris actuale.

Cine a inventat mașina de cusut?

Există o poveste despre un explorator care a ajuns într-un colț îndepărtat al lumii, unde se aștepta să nu găsească nicio urmă de civilizație. Însă i-a întâlnit locuitorii de acolo, iar, spre marea lui surprindere, în coliba șefului de trib a găsit o mașină de cusut. Cumva, băștinașii au obținut o mașină de cusut de la cel mai apropiat avanpost civilizat.

Cusutul este atât de important pentru om, încât cineva trebuia să-l inventeze. Întrebarea era: cine va inventa una primul?

Prima mașină de cusut a fost inventată de către englezul Thomas Saint. În 1790 a patentat o mașină care avea multe din caracteristicile mașinilor de cusut din ziua de azi, și era făcută să lucreze în special cu piele. Dar nu a fost niciodată folosită, astfel că inventatorul ei nu a putut profita de pe urma ei.

În 1810, germanul Balthasar Krems a inventat o mașină automată cu ață de cusut, dar nu și-a patentat niciodată invenția, care nici nu funcționa prea bine de altfel.

În 1830, croitorul francez Barthelemy Thimmonier inventează prima mașină de cusut funcționala în adevăratul sens al cuvântului. Mașina lui Thimmonier folosea doar un fir de ață și un ac de cusut încârligat care făcea o singură cusătură cu lanț dintr-un fir, utilizată la broderii. Inventatorul ei a fost aproape omorât de un grup de croitori francezi care au dat foc întregii fabrici de confecții de teama somajului pe care îl putea cauza noua invenție.

Între timp, în New York, un om pe nume Walter Hunt inventa aproape în același timp cu Thimmonier, o mașină de cusut care conținea un ac curbat ce avea la capăt o buclă în care se băga firul de ață. Mai târziu, el a pierdut interesul pentru invenții, pentru că avea ideea preconcepută că invențiile cauzau somaj. El nu a patentat această invenție, dar 12 ani mai târziu, Elias Howe era cel care făcea acest lucru pentru „un proces care folosea fire din două surse diferite”.

Productia de masă a început de abia în anii 1851, când Isaac Singer a construit prima mașină de cusut în care acul făcea mișcări de sus în jos mai mult decât dintr-o parte în cealaltă, acul fiind controlat prin intermediul unei pedale. Mașinile de cusut anterioare foloseau manivele. Mașina de cusut a lui Singer folosea același principiu patentat de Howe, motiv pentru care Elias Howe l-a dat în judecata pe Singer pentru încălcarea brevetului, proces pe care l-a și câștigat.