Cine a ridicat primul zmeu?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Cine a ridicat primul zmeu?
Înaintea inventării avioanelor, zmeele erau folosite și în scopuri militare. Un zmeu, de exemplu, avea 11 metri lungime și putea să ridice un om la 30 de metri in aer.

Istoria zmeului este așa de lungă încât nimeni nu știe cu exactitate cine l-a inventat. Unii spun că un grec pe nume Archytas, care a trăit undeva în secolul 4 I.Hr, a fost primul care l-a inventat, dar zmeele pluteau în țările orientale cu mult înainte.

În China, zmeul a fost întotdeauna un element important la festivități. În ziua nouă din luna nouă este o mare celebrare numită „The Feast of High Flight”. Cerul este brăzdat de o multitudine de zmee de toate formele și mărimile. Multe dintre zmee au formă unui peste, broaște și păsări. Acesta nu este un festival doar pentru copii, ci și adulții participă la jocuri, ei având chiar lupte de zmee, unde vârful unui zmeu are sticlă tăioasă și este folosită pentru a tăia adversarului coardă celuilalt.

În țările Vestice, zmeul a fost folosit pentru treburi mai serioase. În 1752 Benjamin Franklin a ridicat un zmeu de mătase într-o furtună și l-a folosit pentru a dovedi că fulgerul și electricitatea sunt același lucru. Chiar și înainte de Franklin, oamenii au ridicat zmee cu termometre pentru a învață despre temperatură din nori. La sfârșitul secolului 19 zmeele erau ridicate le ordinea zilei pentru a măsură starea vremii. Ele erau echipate cu aparate de măsurat temperatură, viteza vântului și umiditatea din aer. Unele dintre ele erau ridicate aproape de 4 mile. Pentru a putea atinge înălțimea asta, erau folosite mai multe zmee, atașate unul de celălalăt. Sforile zmeului erau făcute din corzi de pian care erau atât de ușoare încât un kilometru de coardă de pian cântarea doar 7 kg, dar erau suficient de rezistente încât să ridice 110 kilograme fără să se rupă.

Înaintea inventării avioanelor, zmeele erau folosite și în scopuri militare. Un zmeu, de exemplu, avea 11 metri lungime și putea să ridice un om la 30 de metri in aer.

Tags: