Cine deține Statuia Libertății?

De: Dragos Tanase / 09.01.2015, 14:09
Cine deține Statuia Libertății?
Statuia Libertății din portul New York este în proprietatea guvernului SUA. Ea a devenit un monument național în anul 1924 și e păstrată sub tutela Serviciului de Parcuri Naționale din Departamentul de Interne al SUA.

Însă, un detaliu ciudat al acestui monument este că statuia, care simbolizează libertatea, ascunde o istorie de probleme financiare.

Ideea statuii a fost propusă de istoricul francez Edouard de Laboulaye, în anul 1865. Trebuia să fie un cadou al poporului francez pentru a sărbători independența americanilor și ca simbol al prieteniei dintre cele două națiuni.

Ca să strângă bani pentru a construi statuia, s-a format Uniunea Franco-Americană, în 1875. Statuia a fost construită pe bucăți în Franța, iar în 1885 a fost trimisă în SUA, sub forma a 214 colete.

Un comitet de strângere de fonduri american s-a format astfel încât să se poată construi piedestalul statuii. Însă, lucrul la piedestal a trebuit să fie oprin în 1884, din cauza… lipsei de fonduri.

La două luni după ce statuia a ajuns în New York, bugetul necesar a fost, în sfârșit, strâns și lucrul la statuie s-a încheiat. Statuia a fost dezvelită de președintele Grover Cleveland, pe 28 octombrie 1886.

Statuia Libertății se află, acum, pe Insula Libertății din portul New York și se poate vizita cu feribotul din Manhattan. Sute de mii de turiști vin anual să o admire.