Cine învîrte banii la Hollywood?

Apropo.ro / 22.06.2009, 00:00
Cine învîrte banii la Hollywood?
Nu există nici o reţetă care să garanteze succesul la Hollywood. Desigur, charisma, un corp bine construit şi un agent bine plasat pe piaţa showbiz-ului pot asigura un start bun în carieră, dar cel mai important este să fii omul potrivit la locul potrivit.

Şi, bineînţeles, să ai… un sac cu noroc! Sacul de bani însă şi succesul nu pică peste noapte, iar cota fiecărui actor poate varia de la an la an.

De pildă, Harrison Ford a devenit cel mai bine plătit actor de la Hollywood abia la 66 de ani, după cum atestă cel mai nou clasament realizat de revista americană “Forbes”.

Cele 65 de milioane cîştigate de pe urma celui mai recent film al seriei “Indiana Jones” îl departajează de colegii de breaslă mai tineri, Adam Sandler (43 de ani) şi Will Smith (foto), care au reuşit să adune anul trecut 55 de milioane şi, respectiv, 45 de milioane de dolari.

Eddie Murphy nu urcă anul acesta pe podiumul premianţilor, dar şi o menţiune este bună, la fel de bună ca cele 40 de milioane pe care le-a cîştigat în 2008. Deşi a cîştigat la fel de bine anul trecut, Nicolas Cage se situează pe următoarea treaptă a clasamentului, întrucît el a fost nevoit să lucreze dublu pentru a-i obţine. Tom Hanks preferă, în schimb, să muncească mai puţin, dar mai eficient, aşa că lui i-au fost suficiente cele 35 de milioane intrate în cont în ultimele 12 luni.

Chiar dacă e cotat al şaptelea, Tom Cruise a cîştigat mai mult decît se aştepta, adică 30 de milioane de dolari, în contextul în care gurile rele nu dădeau şanse de reuşită proiectului cinematografic “Valkyrie”. La doar 2 milioane diferenţă în buget, Jim Carrey ţine aproape de Cruise, dar trebuie să recunoaştem că performanţa i se datorează: într-un moment de inspiraţie, Carrey a investit în producţia în care a fost distribuit, pelicula “Yes Man!”, reuşind să obţină un profit mulţumitor.

Aceeaşi sumă a obţinut-o şi Brad Pitt, dar din mai multe proiecte reunite. Topul primilor zece cel mai bine plătiţi actori de la Hollywood este completat de Johnny Depp. Parte un joc de noroc, dar suma obţinută de el în 2008, respectiv 27 de milioane, este inversul celei cîştigate în 2007, adică 72 de milioane.

George Clooney, Russell Crowe, Robert Downey Jr. şi Denzel Washington au înregistrat şi ei, anul trecut, venituri de cel puţin 20 de milioane de dolari.