Cine sta sa numere cati bani mai are?

Apropo.ro / 11.12.2007, 12:01
Cine sta sa numere cati bani mai are?
De la un cabinet medical deschis in urma cu 14 ani, sibianul Ilie Vonica a ajuns acum la afaceri de aproape 200 de milioane de euro.

De la un cabinet medical deschis in urma cu 14 ani, sibianul Ilie Vonica a ajuns acum la afaceri de aproape 200 de milioane de euro. Fondatorul Polisano – unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Sibiu – vrea ca in trei ani sa-si dubleze afacerea, dar nu ar spune "nu" niciunei oportunitati, fie ca ar fi vorba de vanzarea unei parti a companiei sau, dimpotriva, de achizitia unui competitor.

Pornit de la un cabinet de obstetrica-ginecologie in orasul de pe Cibin, urmat de infiintarea unui distribuitor de medicamente zonal in urma cu aproape 14 ani, grupul Polisano este acum intre primii cinci jucatori nationali in piata serviciilor de sanatate, iar Ilie Vonica – altminteri un om de afaceri foarte discret – s-ar putea mandri cu fapul ca este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Sibiu.

Dar Ilie Vonica nu-si asuma aceasta titulatura si spune ca nici nu stie exact cati bani are.

"Intr-un business de genul acesta cine mai poate tine evidenta. Avem un business in continua derulare, transformare. Cine credeti ca sta sa numere?"

Cu afaceri estimate la aproape 200 de milioane de euro in acest an, dintre care peste 150 de milioane de euro numai din distributia de produse farmaceutice, nu este de mirare insa ca Vonica este cautat de investitori interesati de achizitia unor parti din companiile controlate.

"Chiar astazi (martea trecuta – n.red.) am primit o propunere", recunoaste Ilie Vonica, fara a oferi alte amanunte. De mai bine de trei ani, in piata distributiei de produse farmaceutice se vorbeste de vanzarea companiilor, dar pana acum prea putine tranzactii s-au materializat.

Iar Vonica este unul dintre "suspectii de serviciu", multi dintre competitorii lui vorbind de-a lungul timpului ca s-ar afla in negocieri de vanzare.

Ca si Polisano, cea mai mare parte a distribuitorilor importanti sunt detinuti de intreprinzatori romani. Cativa au vandut catre investitori strategici, au avut loc si fuziuni, A&D Pharma s-a listat la bursa londoneza, dar sase din primii zece distribuitori sunt controlati inca de fondatorii afacerilor.