Cine sunt candidatii pentru Primaria Capitalei?

Apropo.ro / 30.04.2008, 13:51
Pe data de 1 iunie va avea loc primul tur de scrutin al alegerilor locale, turul doi urmand sa aiba loc peste doua saptamani.

Pe data de 1 iunie va avea loc primul tur de scrutin al alegerilor locale, turul doi urmand sa aiba loc peste doua saptamani.

Cum se intampla de obicei in politica romaneasca, depunerea candidaturilor a fost marcata de numeroase clinciuri, cel mai mediatizat fiind ce cu respingereaacceptarea candidaturii lui Sorin Oprescu. Pe langa acesta, mai putem mentiona respingerea candidaturii lui Alexandru Mironov, locul acestuia fiind luat de un cvasi-necunoscut, Nicolae Verbanciu, sau candidatura unor traseisti politici, cum ar fi Aurelian Pavelescu, care a trecut in cariera sa politica pe la nu mai putin de cinci partide.

Mai jos aveti o scurta prezentare a candidatilor admisi de Biroul Electoral Municipal pentru Primaria Capitalei.

Vasile Blaga


Vasile BlagaCandideaza din partea Partidului Democrat-Liberal

Bio: Vasile Blaga are 52 de ani, este bihorean de origine si inginer de meserie, absolvind facultatea la Timisoara. Este casatorit si are doi copii.

In viata politica a intrat inca din 1990, ca presedinte al Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN) Stei si vicepresedinte al CFSN Bihor, apoi ca deputat FSN.

A fost prefect de Bihor, director general la Directia Regionala Vamala Oradea, expert parlamentar si, pentru doar o saptamana, in decembrie 2004, consilier prezidential pentru aparare, securitate si siguranta nationala.

Din 2005 in 2007, a fost ministru al Administratiei si Internelor. Vasile Blaga sustine legalizarea prostitutiei. Ca ministru, a anuntat, in 2007, ca pregateste un proiect legislativ in acest sens.

In prezent se afla la al doilea mandat de senator, ales pe listele PD, si ocupa functia de secretar general al PD-L.

Cristian Diaconescu

Cristian DiaconescuCandideaza din partea Partidului Social Democrat

Bio: Cristian Diaconescu are 49 de ani, este nascut in Bucuresti si este casatorit.

De la absolvirea Facultatii de Drept pana in 1989, timp de sase ani, a fost judecator. Din 1990 incepe cariera diplomatica, la Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE. A fost director, director general si secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe si ministru al Justitiei.

Cristian Diaconescu a fost negociator sef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, pentru Tratatul politic de baza intre Romania si Federatia Rusa, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei si secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra, fiind ambasador en pied in aceasta organizatie.

Cristian Diaconescu sustine cursuri universitare de drept international, in tara si in strainatate.

In prezent este senator PSD si vicepresedinte Partidului Social Democrat pentru politica internationala si relatia cu comunitatile romanesti.

Dragos Frumosu

Candideaza din partea Uniunii Pensionarilor si a Solidaritatii Sociale.

Bio: Dragos Frumosu are 49 de ani si este presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA).

Frumosu a anuntat ca vrea sa fie "un primar al bucurestenilor de bloc".

Daniel Fuciu

Candideaza din partea Partidului Noua Generatie Crestin Democrat

Bio: Daniel Fuciu are 36 de ani, este brasovean si a absolvit Facultatile de Drept si Istorie.

Daniel Fuciu are experienta de manager in domeniul privat, dar si in administratia centrala. A fost consilier al primului-ministru in 1998-1999, director al Departamentului pentru Relatia cu Sindicatele si Patronatul din Guvern si sef de birou senatorial.

Din 1991, timp de zece ani, a fost membru PNTCD, iar in prezent este presedinte al organizatiei PNG-CD Bucuresti si vicepresedinte PNG-CD.

Dinu Gheorghe

Candideaza din partea Partidului Popular si al Protectiei Sociale.

Candidatura sub semnul electoral "umbrela" a rezultat ca urmare a aliantei politice dintre Partidul Republican si P.P.P.S.

Cozmin Horea Gusa


Candideaza din partea Partidului Initiativa Nationala

Bio: Cozmin Gusa are 38 de ani, este clujean de origine, fizician de formatie si s-a specializat in management si politica. Este casatorit si are doi copii.

Are experienta de jurnalist si director de companii media de aproape un deceniu.

In politica intra in 2001. A fost secretar general al PSD, apoi sef de campanie electorala PD, in 2004. Din 2005 conduce partidul infiintat dupa plecarea din PD, Partidul Initiativa Nationala (PIN). In prezent este deputat independent de Bucuresti.

A fost presedinte al Asociatiei pentru Promovarea Tinerilor si presedinte al Asociatiei Initiativa 2003.

Si-a anuntat primul, dintre candidati, intrarea in cursa electorala pentru Primaria Capitalei. A fost anuntat drept candidat PIN la postul de primar general inca din 22 ianuarie.

Gheorghe Ionicescu


Candideaza din partea Partidului Verde din Romania

Bio: Ionicescu este presedintele acestui partid si practica meseria de inginer.

Acesta a candidat si la alegerile europarlamentare din anul 2007.

Ionicescu a militat in numeroase ocazii pentru protejarea mediului inconjurator.

Sorin Mircea Oprescu


Candidat independent

Bio: Sorin Mircea Oprescu are 57 de ani, este bucurestean, divortat si are un copil.

Oprescu este medic si profesor universitar doctor. A fost directorul Spitalului Clinic Universitar Bucuresti si al Spitalului Universitar de Urgenta „Elias”.

A fost presedinte al Colegiului Medicilor din Bucuresti. Cand a fost reales, in ianuarie 2008, s-a autosuspendat, pentru a pastra functia de senator.

Se afla la al doilea mandat de senator PSD de Bucuresti.

Candidat la Primaria Capitalei in 1998 si 2000, a pierdut de fiecare data.

In 2005, a candidat pentru functia de presedinte executiv al PSD, dar a pierdut in competitia cu Adrian Nastase.

La inceputul lui 2006 a contestat public reformele din sanatate propuse de ministrul Eugen Nicolaescu. A contestat si legalitatea schimbarii din functia de director de spital, iar decizia instantei i-a dat dreptate.

In iulie 2006, Oprescu a fost ales presedintele filialei PSD Bucuresti. La Congresul din decembrie 2006, este invins in cursa pentru sefia PSD de catre Mircea Geoana si se retrage si din functia de lider PSD Bucuresti, fiind inlocuit de Marian Vanghelie.

Ludovic Orban


Candideaza din partea Partidului National Liberal

Bio: Ludovic Orban are 45 de ani, este originar din Brasov, este casatorit si are un copil. De profesie inginer, s-a specializat de la inceputul anilor 90 in administratie si stiinte politice.

A fost secretar de stat intre 1998 si 2001, a condus departamente de comunicare si are si experienta in presa, timp de un an fiind redactor la Viitorul Romanesc. Din 2004, timp de trei ani, a fost viceprimar al Capitalei, iar in prezent este ministru al Transporturilor.

Politica la nivel inalt a cunoscut-o si pe continentul american, unde, in 1992, a primit o diploma de la Bill Clinton, guvernator de Arkansas la acea data, in urma unui program de studiere a sistemului electoral din SUA.

Fidel unei singure doctrine, liberalul Ludovic Orban a fost ales consilier local la sectoarele 3 si 1, in 1992, respectiv 1996. De sase ani este presedintele PNL Bucuresti.

Un accident rutier, in decembrie 2007, aproape l-a linsat mediatic; procurorii i-au dovedit nevinovatia.

Aurelian Pavelescu


Candideaza din partea Partidului National Taranesc Crestin Democrat

Bio: Aurelian Pavelescu are 44 de ani, este nascut in Valcea, este casatorit si are un copil.

A absolvit Facultatea de Litere si Facultatea de Drept. A lucrat ca profesor de limba romana, ca asistent universitar la Academia de Teatru si Film si ca avocat.

A fost, pe rand, membru in Partidul National Liberal, Partidul Dreapta Nationala, pe care l-a si condus timp de doi ani, Partidul Democrat, Partidul Initiativa Nationala. In prezent este deputat independent in Parlamentul Romaniei si vicepresedinte al Partidului National Taranesc Crestin Democrat.

Este membru in Uniunea Avocatilor, Societatea Ziaristilor, Liga Avocatilor si Asociatia Initiativa 2003, unde este vicepresedinte.

Aurelian Pavelescu este „luptator remarcat prin fapte deosebite in Revolutia din decembrie 1989”.

El este cunoscut drept cel care a initiat Legea "play-back-ului" prin care cerea ca publicul telespectator sa fie informat asupra modalitatii de interpretare a artistilor.

Codrin Stefanescu


Candideaza din partea Partidului Conservator

Bio: Codrin Stefanescu are 40 de ani, de profesie este economist si este necasatorit.

In prezent este vicepresedinte al Partidului Conservator (PC).

In anul 2000 a intrat in Parlament ca deputat pe listele PRM, iar un an mai tarziu devine membru PSD unde indeplineste, timp de aproape sase ani, diverse functii, precum cea de secretar executiv sau de vicepresedinte al organizatiei de Bucuresti.

In 2007, a avut o tentativa de a pune pe picioare un partid propriu, Miscarea Reformatoare, dar initiativa nu s-a bucurat de succes pe scena politica.

Bugetul de campanie anuntat de Partidul Conservator pentru candidatul la Primaria Generala este de 300.000 de euro. PC precizeaza ca banii sunt obtinuti din donatiile membrilor.

Verginia Vedinas


Candideaza din partea Partidului Romania Mare

Bio: Verginia Vedinas are 48 de ani, s-a nascut in Dolj si este casatorita.

Verginia Vedinas a absolvit Facultatea de Drept si are doua doctorate, in drept si filosofie. Este avocat al Baroului Bucuresti.

A fost secretar de stat al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si director general adjunct al Institutului National de Administratie.

Este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Drept si cadru didactic asociat la ASE Bucuresti, Universitatea „Titu Maiorescu", Universitatea „Dunarea de jos” Galati si Atheneum Bucuresti.

Verginia Vedinas este membra PRM si din 2004 este senatoare in Parlamentul Romaniei.

Ioan Adrian Vilau


Candideaza din partea Uniunii Populare Social Crestine

Bio: Adrian Vilau are 45 de ani, este timisorean, este casatorit si are un copil. A absolvit Dreptul la Cluj-Napoca si a profesat ca avocat.

Vilau si-a prezentat dosarul de Securitate in noiembrie 2006, intr-o conferinta de presa. Din dosar reiese ca a fost racolat in 1984 si ar fi trebuit sa dea informatii despre studentii straini aflati la aceeasi facultate cu el.

Vilau a mentionat ca a acceptat aceasta colaborare deoarece, in acelasi an, avusese loc, la Bucuresti, un atentat asupra unui inalt demnitar palestinian.

Potrivit declaratiilor lui Vilau, colaborarea a incetat la scurt timp dupa aceea, pentru ca s-a considerat ca "prezinta dezinteres pentru acest tip de activitati si are un comportament liberal."

A fost membru FSN, vicepresedintele Colegiului Director al FSN, deputat in trei legislaturi, 1990-1992 pe listele FSN, 1992-1996 si 1996-2000 pe listele PD, din 1999 ca deputat independent. In 2000 devine membru PDSR.

Din 2006, este secretar general al partidului Uniunea Populara Social Crestina.

Nicolae Varbanciu


Candideaza din partea Partidului Socialist Roman

Bio: Nicolae Varbanciu este membru in Biroul Permanent al PSR.

De profesie este inginer si a fost membru al Partidului Alianta Socialista.

Alexandru Vladu


Candideaza din partea Partidului Popular din Romania

A candidat, si in 2005, la Primaria Capitalei, din partea aceluiasi partid.

Mariana Andrei

Candideaza din partea Partidului Renasterea Romaniei

Ion Ioana


Candideaza din partea Partidului Romaniei Europene.

Bio: Ion Ioana are 59 de ani si ocupa functia de prim-vicepresedinte al Partidului Romaniei Europene.

Ion Ioana are doctoratul in Stiinte Militare si Informatii.

Lucia Stanciu


Candideaza din partea Partidului Alianta Socialista.