Cine sunt primii astronauți care vor petrece un an în cosmos

De: Gabriela Voicu / 27.11.2012, 16:00
Cine sunt primii astronauți care vor petrece un an în cosmos
Primii astronauți americani care vor petrece un an în cosmos s-au oferit voluntari în cadrul unei misiuni NASA.

Scott Kelly (48 de ani) va deveni primul astronaut american care va petrece un an în cosmos. El este voluntar în cadrul unui proiect de cercetare NASA, care vizează analizarea efectelor medicale și psihologice pe care timpul petrecut în spațiul cosmic le are asupra organismului uman. Kelly și cosmonautul Mikhail Kornienko (52 de ani) vor pleca de la NASA în 2015 și se vor întoarce pe Pământ în 2016.

Scott Kelly se afla în cosmos când fratele sau geamăn, Mark, trecea prin momente dificile după ce soția sa fusese împușcată, în ianuarie 2011. Este vorba despre congressman-ul Gabrielle Giffords, care susținea o conferință în ziua în care Jared Loughner a deschis focul și a ucis șase persoane, rânind alte 13, inclusiv pe ea. După o cranioplastie și o perioadă lungă de recuperare, Gabrielle Giffords și-a revenit, însă nu mai poate vorbi ca înainte.

„Trebuie să aflăm cum pot oamenii să supraviețuiască și să lucreze în spațiu pentru perioade lungi de timp, dar și cum va rezista echipamentul nostru. Dacă vom reuși vreodată să trimitem oameni care să trăiască pe lună, ne vom afla la trei zile distanță de ei, iar dacă îi vom trimite pe Marte, vor călători aproximativ 18 luni. Avem nevoie să concepem niște sisteme foarte bine puse la punct prin care ei să poată supraviețui acolo. Singurul loc unde putem învăța cum să operăm acele sisteme este spația spațială”, a argumentat Scott Kelly.


Mikhail Kornienko

Câteva dintre efectele cu care s-au confruntat șapte astronauți de la NASA care petrecuseră câteva luni în spațiu au fost slăbirea vederii, scăderea masei musculare și a densității osoase, izolarea psihologică.

De ce ar dori cineva să fie voluntar în astfel de misiuni? Realitatea este că, printre altele, ele deschid orizontul pentru lansarea unor proiecte îndrăznețe precum cele ale companiilor care trimit turiști bogați în cosmos, cum este Virgin Galactic. De exemplu, cântăreața Sarah Brightman a anunțat că și-a rezervat un loc pentru a petrece o vacanță în spațiul cosmic.

Scott Kelly a petrecut până acum peste 180 de zile în cosmos, iar odată cu noua sa misiune din 2015, această perioadă va crește la circa 550 de zile. Deși este impresionant, recordul îi aparține cosmonautului rus Sergei Krikalev, care, în cadrul a șase misiuni spațiale, a petrecut 803 zile, 9 ore și 39 de minute din viață în afară spațiului terestru.

Racheta rusească în care se vor afla Kelly și Kornienko va fi lansată pe orbită în Kazahstan.