Cinema în Aer Liber se apropie de final, cu o selecţie strălucită de filme

De: Cristiana Trifu / 11.09.2018, 16:16
Cinema în Aer Liber se apropie de final, cu o selecţie strălucită de filme
Patru filme româneşti de referinţă şi doua străine premiate, în ultima săptămână de Cinema în Aer Liber.

 

Cinema în Aer Liber se apropie de finalul proiecţiilor desfăşurate pe Insula Artelor din Parcul Titan. În ultima săptămână mai pot fi văzute şase pelicule din retrospectiva de filme clasice româneşti şi din selecţia de filme străine premiate.

Programul din săptămâna 11 – 16 septembrie, de la 20:30, este:

11 septembrie – Loving Vincent (r. Hugh Welchmann, Dorota Kobiela, Nominalizat la Oscar şi la Globul de Aur pentru Cea mai bună animaţie, AP12), prezintă viaţa şi moartea controversată a lui Vincent van Gogh printr-o animaţie desprinsă din picturile lui şi populată cu personajele desenate de el. Intriga prinde viaţă prin interviuri cu personaje apropiate de Vincent şi prin reconstruirea dramatică a unor evenimente care au dus la moartea pictorului.

12 septembrie – Occident (r. Cristian Mungiu, nominalizat la Cannes în 2002 şi câştigător al Transilvania Trophy la TIFF în acelaşi an, AG) este o comedie despre noi, despre ce ni se întâmplă, o privire ironic-amară asupra situaţiilor uneori hazlii, alteori ridicole şi de cele mai multe ori fără soluţie în care ne aruncă viaţa în România de azi. În aceeaşi măsură, este şi o poveste despre întâmplare, despre coincidenţe, despre surprize şi despre timp. Occident împleteşte trei istorii diferite care se petrec în aceeaşi săptămână, cu personaje ale caror trasee în viaţă se întretaie, se suprapun şi se condiţionează, cel mai adesea mai presus de voinţa lor. Nu există un singur final echivoc, prima povestire se opreşte în fiecare dintre cele trei părţi ale filmului într-un alt moment ce sugerează soluţii radical diferite pentru personaje.

13 septembrie – Asfalt Tango (r. Nae Caranfil, N15) portretizează  vremurile tulburi ale anilor ’90, când definitorii pentru România erau grevele spontane, schimbul de valută la fiecare colţ de stradă şi visul fiecăruia de a deveni patron. 11 fete care mai de care mai frumoase pornesc într-o călătorie cu autocarul către mirajul vieţii de artist la Paris, însoţite de un impresar local dubios (Florin Călinescu), un şofer fără scrupule (Constantin Cotimanis) şi o franţuzoaică ce priveşte cinic viaţa, prin perspectiva lumii dure a show-biz-ului (Charlotte Rampling). Neprevăzutul apare în persoana soţului uneia dintre fete (Mircea Diaconu), care nu poate accepta ideea că a fost părăsit şi porneşte într-o cursă de urmărire, condimentată cu furturi de maşini, atacuri armate şi răpiri.

14 septembrie – Loveless (r. Andrey Zvyagintsev, nominalizat la Oscar, la Globurile de Aur şi la premiile BAFTA pentru Cel mai bun film străin, N15), îi aduce în prim-plan pe Borys şi Zhenya, care divorţează. Certându-se constant şi pe cale să vândă apartamentul, se pregătesc fiecare, separat, de noile lor vieţi: Boris, cu prietena sa mai tânără şi însărcinată şi Zhenya cu amantul bogat care-şi doreşte mult să se căsătorească. Niciunul dintre ei nu pare interesat de copilul lor de 12 ani, Alyosha. Până când acesta dispare.

15 septembrie – Restul e tăcere (r. Nae Caranfil, câştigător a nouă premii Gopo, AP12) spune povestea lui Grig, fiul unei vedete a Teatrului Naţional, acum aproape 100 de ani. Dar propriul său bilanţ este oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, excesiv în stilul de viaţă, fiul e pe cale să comită greşeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios şi mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstituirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România îşi cucerise independenţa cu 35 de ani în urmă…

16 septembrie – Terminus Paradis (r. Lucian Pintilie, câştigător la Festivalul de Film de la Veneţia, N15) – La periferia Bucureştiului, o zi toridă de vară. Norica, o chelneriţă, şi Mitu, un porcar, se întâlnesc, se tachinează reciproc şi fac concurs să vadă cine ţine mai mult la băutură. Legătura lor nu e doar o aventură de o noapte. Ar putea ajunge la căsătorie, dacă Norica n-ar vrea să se mărite cu Gili, şeful şi iubitul ei la vreo 50 de ani, şi dacă Mitu n-ar trebui să facă doi ani de armată. Pasiunea lui Mitu pentru Norica îl va face să intre în belele: mânat de obsesia pentru ea, comite ceva de neiertat. Resorturile societăţii intră în mişcare şi încep să vâneze cuplul…

Cinema în Aer Liber şi-a propus să ofere spectatorilor o alternativă neconvenţională la vizionarea filmelor la televizor sau în multiplexuri şi, prin selecţia prezentată, urmăreşte să atragă publicul larg către filmele de autor. Deşi pe insulă, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate în condiţiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene.

Detalii despre filme şi programul complet pot fi găsite pe site-ul www.cinemainaerliber.ro

Accesul publicului la acest eveniment este liber.