Cinema… vazut acasa

Apropo.ro / 09.07.2002, 12:51
Cinema... vazut acasa
Ce ne atrage la cinema? Ce ne displace la televizorul de acasa? Poate diagonala ecranului, care se dovedeste insuficienta pentru a ne crea senzatia de spatialitate, si ineficienta pentru a ne introduce, cu adevarat, in actiunea filmului. Importana ecranului de dimensiuni mari este sa ne

Ce ne atrage la cinema? Ce ne displace la televizorul de acasa? Poate diagonala ecranului, care se dovedeste insuficienta pentru a ne crea senzatia de spatialitate, si ineficienta pentru a ne introduce, cu adevarat, in actiunea filmului. Importana ecranului de dimensiuni mari este sa ne scoata din fictiunea filmului. Si-atunci… cum aducem cinematograful acasa?

Aruncand un ochi peste oferta de monitoare de la Flamingo m-am oprit peste doua modele care ne-ar aduce, intr-un mod elegant, o buna senzatie de „cinema… acasa”. Ambele sunt monitoare cu plasma.

Primul model este produs de Relisys si se distinge prin seria PDP4202W. Este un monitor de 42″ (inch), cu o rezolutie de 853×480, care ofera o imagine super calitativa, cu o luminozitate foarte buna. Acest monitor poate fi plasat mai oriunde, unde poate fi nevoie de el – birou, sali de conferinte, aeroporturi, sufragerie, dormitor, baie, debara, palier, strada, ce sa mai, merge oriunde. Pretul: (doar) 6729 USD. Doritorii, sa acceseze pagina produsului, urmand acest link.

Cel de-al doilea model – si mai interesant – care se poate incadra cu brio in home cinema, este produs de SONY, beneficiind insa de cateva facilitati in plus, fata de modelul Relisys. Cel mai important, poate, este rezolutia, care pentru modelul PFM-42B1E/S urca la 1024×1024, doar latimea pixelului orizontal (0.9 mm) ducand la aspectul panoramic al ecranului (16:9). Alta facilitate ar fi Picture Zoom care ne permite sa focalizam o anumita sectiune a imaginii. Este destul de folositor pentru imaginile statice. Pentru informatii mai multe, accesati pagina produsului. Ah, uitasem sa va spun pretul… 9659 USD (fara pic de TVA).

Stiu ca sunt scumpe, si multi nu si le vor permite niciodata, insa e bine sa stim de existenta lor, si ca totusi, omul le-a inventat, daca ar fi facut-o si mai ieftin, ar fi fost perfect. O buna idee pentu un viitor articol ar fi aceea a aducerii cinematografului in casa user-ului, mai multe variante, pentru diferite portofele. Pana atunci insa, cinema…vazut la cinema, sigur eram eu.

Razvan Rebegeanu