Ciocolata ar putea adânci depresiile

Apropo.ro / 31.03.2006, 13:31
Ciocolata ar putea adânci depresiile
Persoanele cu depresii clinice sau cele foarte stresate nu trebuie sa consume ciocolata în exces, pentru ca s-ar putea ca fericirea sa le fie scurta, produsul putând contribui la adâncirea proastei dispoziții, potrivit unui nou studiu, transmite ABC Online. Descoperirea, care va fi

Persoanele cu depresii clinice sau cele foarte stresate nu trebuie sa consume ciocolata în exces, pentru ca s-ar putea ca fericirea sa le fie scurta, produsul putând contribui la adâncirea proastei dispoziții, potrivit unui nou studiu, transmite ABC Online.

Descoperirea, care va fi publicata în Journal of Affective Disorders, contrazice miturile conform carora ciocolata este un foarte bun antidepresiv.

Analiza, care constituie unul dintre cele mai complete studii asupra felului în care ciocolata afecteaza dispoziția, arata ca motivația din spatele consumului de ciocolata determina ce neurotransmițatori sunt activați în momentul consumului și, deci, dispoziția.

Studiul, realizat de o echipa de cercetatori de la Spiatlul Prince of Wales din Sydney, identifica doua tipuri de consumatori de ciocolata, din punct de vedere al motivației care îi determina sa manânce acest produs. Aceștia sunt pofticioșii, care manânca ciocolata pentru propria placere, și consumatorii emoționali, care folosesc ciocolata în încercarea de a îndeparta o stare de depresie sau stres.

Profesorul Gordon Parker, coordonatorul studiului, spune ca pofticioșii vad ciocolata ca pe un pahar bun de vin și anticipația momentului în care o vor mânca determina eliberarea de neurotransmițatori ai „bunei dispoziții”.

„Dar, consumatorii emoționali, cei care manânca ciocolata din plictiseala, stres sau depresie clinica, cauta o substanța care sa le îmbunatațeasca dispoziția”, a precizat cercetatorul. Parker este de parere ca, în cel mai bun caz, acest lucru se dovedește a fi o soluție temporara, urmata imediat de înrautațirea starii inițiale.

Teoria potrivit careia ciocolata are efecte antidepresive se bazeaza pe ideea ca pofta de ciocolata vine dintr-o carența de serotonina, dar studiul nu a gasit dovezi care sa susțina aceasta idee. „Este adevarat ca ciocolata acționeaza asupra la fel ca serotonina. Dar ar trebui sa manânci un camion de ciocolata ca efectele ei sa fie echivalente cu un antidepresiv”, a precizat Parker.

Mediafax