Circa Şapte – „La rece”

Apropo.ro / 06.04.2009, 00:00
Circa Şapte -
Scot pe piaţă cel de-al treilea album din carieră, iar pe 10 aprilie sărbătoresc acest eveniment, cîntînd pentru toţi cei implicaţi în producţia albumului şi a comediei “Tache“, lung-metrajul la care au semnat coloana sonoră. Concertul face parte din seria de evenimente de lansare organizată de Event Plus. Pe 9 şi 11 aprilie, băieţii vor ţine concerte la Hard Rock Café şi Clubul Ţăranului.

Ideea cu seria de trei evenimente de lansare a noului album îi aparţine lui Ioan Big, un prieten vechi care astăzi coordonează echipa celor de la Event Plus, o echipă de profesionişti care lucrează la un concept nou pe plaiuri mioritice, conceptul de event architecture”, ne-a declarat solistul trupei, Cristi Dumitraşcu.

“Chiar dacă sună oarecum pretenţios, Event Plus şi-a făcut un obicei din a organiza evenimente «altfel», de a miza şi pe alte branduri muzicale mai puţin «industriale». De ce trei evenimente? Circa Şapte nu a mai concertat de multă vreme în Bucureşti, avem multe apariţii prin ţară, dar «acasă» nu am jucat decît un meci anul acesta – şi aici mă refer la genul de spectacol cu public plătitor de bilet. Întîmplările private, deşi sînt numeroase, nu se pun.

Şi apoi, nefiind o simplă lansare de album (CD-ul nostru este strîns legat de campania de promovare a filmului «Tache», pe care cititorii voştri îl vor vedea la Pro TV pe 20 aprilie), aveam nevoie de o campanie diferită, de o lansare-eveniment! Nu în fiecare zi se poate vedea o lansare de album care să conţină un videoclip şi coloana sonoră de film! Iar aceste două lansări sînt aproape simultan! Nu trebuie să fii doctor în comunicare ca să îţi dai seama de oportunitatea acestei alăturări de elemente!”, a mai spus Cristi.


Muzică pentru un gropar

Regizorul Igor Cobileanski a fost cel care i-a propus vocalistului trupei, Cristi Dumitraşcu, să compună coloana sonoră pentru filmul “Tache“, care spune povestea unui gropar aflat în faţa unui veşti cumplite: mai are două luni de trăit. Imediat după terminarea pieselor, Circa Şapte a scos şi videoclipul “Tache“, care conţine imagini din filmul cu acelaşi nume. De altfel, băieţii şi-au petrecut anul trecut doar în studioul de înregistrări, unde au terminat cel de-al treilea album din carieră, “La rece”.

Acest material a apărut după o perioadă scurtă în care membrii trupei au încercat un rebranding, iar formaţia a funcţionat sub numele de Circa 4. În repertoriul trupei se numără, pe lîngă piesele care vor apărea pe albumul nou, şi piese proprii mai vechi, abordate şi reorchestrate într-o manieră nouă, şi coveruri. Circa Şapte vrea astfel să readucă în faţa publicului piese vechi româneşti, cu versuri licenţioase, dar şi cîntece vechi de mahala, orchestrate într-o manieră proprie.


Ironie şi umor negru

Circa Şapte s-a lansat în 2002, cu şapte instru­mentişti care cîntau la trompete, clarinet, trombon, tubă, chitară şi tobe. În această formulă, au editat primul album, “Vesele tereze”. La doi ani după lansare, a apărut şi cel de-al doilea album, “Exil în stil”, dar şi concertele live peste tot în ţară.

Pe ritmuri antrenante, Circa Şapte spune cu ironie şi umor negru poveşti despre fantele bucureştean care vinde noaptea blonde sclipitoare din dotare, despre cîntecele proaste şi fără mesaj, despre românii “exilaţi” în Spania şi Italia, care, după ani de muncă, se întorc tot în mizeria românească. Băieţii preferă să cînte şi despre hazul de necaz al româ­nului de rînd care nu are bani să-şi cumpere decît o maşină veche, care, invariabil, rămîne în mijlocul drumului.