Citește în cafea cum va fi vremea

Apropo.ro / 27.03.2012, 11:30
Citește în cafea cum va fi vremea
Un truc dezvăluit într-o revistă dedicată pasionaților de camping ne învață cum putem afla starea vremii citind într-o ceașcă de cafea.

Știați că ceașca de cafea de dimineață poate ajuta la determinarea condițiilor meteo? Este un truc folosit de excursioniști, care poate fi extrem de folositor atunci când vă programați o ieșire în aer liber și nu aveți acces la o prognoză meteo: turnați cafeaua în ceașcă și urmăriți cu atenție deplasarea bulelor de aer (ale spumei).

„Dacă bulele se adună în centru, ești într-o zonă de presiune atmosferică ridicată, care face suprafața cafelei să fie convexă (mai înaltă spre centru). Deoarece bulele sunt în mare parte aer, ele vor migra către cel mai înalt punct și înseamnă că va fi o zi frumoasă. Dacă bulele se vor deplasa către marginile interioare ale cănii înseamnă că presiunea atmosferică este scăzută, ceea ce face suprafața lichidului în cană să fie concavă și înseamnă ca există posibilitatea unei ploi. Trebuie reținut că trebuie să fie o cafea tare, măcinată, pentru a avea ulei suficient să lucreze, iar cana să aibă pereții drepți”, este descrierea oferită de publicația Backpacker Magazine.