Clientii telecom isi vor pastra numarul cu orice operator

Apropo.ro / 17.12.2007, 10:27
Clientii telecom isi vor pastra numarul cu orice operator
Clientii serviciilor de telefonie fixa si mobila isi vor putea pastra numarul de telefon fix sau mobil chiar daca isi schimba furnizorul de servicii.

Clientii serviciilor de telefonie fixa si mobila isi vor putea pastra numarul de telefon fix sau mobil chiar daca isi schimba furnizorul de servicii, incepand din luna mai a anului viitor, a declarat intr-un interviu pentru ZF Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Pe langa portabilitatea numerelor, care va putea fi realizata doar intre doua retele de telefonie fixa sau intre doua retele de telefonie mobila, ANRCTI are in plan si alte schimbari care includ faptul ca incepand de anul viitor abonatii Romtelecom vor putea fi apelati din retea doar daca este format si prefixul localitatii.

Astfel, un client Romtelecom va putea apela un alt numar Romtelecom doar daca va forma numarul ca si cum ar suna de pe un telefon mobil. Ambele masuri sunt vazute de ANRCTI ca metode de a stimula concurenta de pe piata locala telecom.

Planurile pe anul viitor ale institutiei prevad si pregatirea licitatiei pentru licentele pentru tehnologia radio WiMax, care ar permite furnizarea de servicii de telefonie fixa si internet in zone greu accesibile precum cele rurale sau in care instalarea de cabluri ar necesita investitii foarte mari. Dan Georgescu, presedintele ANRCTI, afirma ca deblocarea acestei licitatii si incurajarea utilizarii internetului sunt obligatorii anul viitor, in caz contrar Romania riscand lansarea unei noi proceduri de infringement din partea Comisiei Europene. Romania are cel mai scazut grad de utilizare a internetului din UE.

ANRCTI estimeaza ca anul viitor piata de comunicatii si servicii postale va creste la 6 mld. euro, fata de 5 mld. euro in acest an.

Â