Clujenii vor să interzică fumatul în spațiile publice

Apropo.ro / 04.01.2013, 12:40
Clujenii vor să interzică fumatul în spațiile publice
Cluj Napoca ar putea deveni primul oraș din România în care fumatul să fie interzis în toate spațiile publice închise.

Un grup de cetățeni a lansat, joi, o inițiativă civică în vederea derulării unui proiect pilot prin care Cluj-Napoca să devină primul oraș din România în care fumatul să fie interzis în toate spațiile publice închise.

Vrem să sensibilizăm autoritățile locale și am lansat o inițiativă civică prin care dorim ca orașul nostru să fie din acest an obiectul unui proiect pilot: Cluj-Napoca, primul oraș din România în care fumatul să fie interzis în toate spațiile publice închise. Dacă se poate la alții, de ce nu s-ar putea și aici? Fiecare om are dreptul de a se bucura de o ambianță plăcută, într-un local public, la un suc sau la un ceai, fără să fie nevoit să inhaleze pasiv fumul de țigară și să îi fie îmbâcsite hainele cu miros de tabac„, se arată într-un comunicat transmis Mediafax.

România a rămas printre puținele state europene în care se mai poate fuma în spațiile publice, țara noastră neadoptând recomandările Consiliul UE, potrivit cărora toate țările membre trebuie să pună în aplicare măsuri pentru a-și proteja pe deplin cetățenii împotriva expunerii la fumul de tutun în spațiile publice închise, la locurile de muncă și în mijloacele de transport public„, mai precizează comunicatul.

Dacă autoritățile locale nu vor manifesta interes față de această propunere, putem lua în calcul și strângerea de semnături„, declară Mihai Cucerzan, unul dintre inițiatorii acestui proiect.

România se află printre puținele țări din UE în care nu se respectă recomandările Consiliului Uniunii Europene, potrivit cărora toate țările membre trebuie să pună în aplicare măsuri de protejare a cetățenilor împotriva expunerii la fumul de tutun.

De la 1 ianuarie 2013 românii au făcut cunoștință cu noua lege antifumat ce interzice satisfacerea viciului în parcurile pentru cei mici, în universități, în taxiuri dar și în mașina de serviciu. Amenda pentru cei care încalcă legea poate ajunge până la 5.000 de lei.

Citește mai multe detalii despre fumatul, interzis în spațiile publice închise din Cluj Napoca, pe Mediafax.ro