CM: Romania a ratat calificarea in finala

Apropo.ro / 15.12.2007, 18:24
CM: Romania a ratat calificarea in finala
Nationala de handbal feminin a Romaniei a ratat, sambata, calificarea in finala Campionatului Mondial din Franta.

Nationala de handbal feminin a Romaniei a ratat, sambata, calificarea in finala Campionatului Mondial din Franta, dupa ce a fost invinsa de detinatoarea titlului, Rusia, in semifinale, cu scorul de 30-20 (17-8).

Rusia a deschis "balul", prin Postnova si Uskova, dar Romania nu a reusit sa riposteze, desi a avut-o pe Maier, de la 7 metri (0-3, min. 5). Atacurile ratate ale tricolorelor au continuat, dar nici Rusia nu a stralucit, oboseala punandu-si amprenta pe jocul ambelor formatii. Primul gol al Romaniei a venit pe mana vedetei din meciul cu Franta, Cristina Neagu, care a invins-o pe Suslina de la 7 metri, 1-3 (min. 9), dar Rusia a pastrat avantajul de trei goluri, 2-5 (min. 12). Linia de 9 metri a Romaniei a fost ineficienta, doar Neagu si Balint marcand, in timp ce jucatoarele lui Trefilov au fost mai precise la finalizare, 3-7 (min. 14). Tamas a aparat providential de la 7 metri, in fata celei mai puternice jucatoare adverse, Polenova, care la 2 metri si 100 de kilograme, este imposibil de oprit, dar tricolorele nu au profitat de avantajul moral, ratand cu seninatate trei atacuri consecutive (4-8, min. 17). Un minut mai tarziu, antrenorul Tadici a cerut timp de odihna in care si-a certat jucatoarele pentru graba cu care actioneaza in faza ofensiva, iar perdaful le-a prins bine, Bese marcand la reluare (5-9, min. 19). Balint i-a urmat exemplul spectaculos, dupa o combinatie cu Neagu, 6-9, dar campioanele mondiale au ripostat de fiecare data, profitand de urmatoarele doua atacuri ratate ale Romaniei, 6-12 (min. 23). Scenariul din prima repriza a partidei cu Franta parea copiat la indigo, 6-13 (min. 25), cu diferenta ca nici apararea nu a mai functionat in confruntarea cu Rusia. Jocul a continuat fara nici un orizont pentru Luca & Co, fara repliere, cu aparare rarefiata, greseli tehnice, o graba inexplicabila in atac si cu jucatoarele intr-o transa greu de inteles. Jocul cu pivotul nu a functionat, dar Ionela Galca si-a facut meseria, scotand trei aruncari de la 7 metri. Rusia, in schimb, a gasit plusul de prospetime, iar in minutul 29, cand tabela arata 7-16, zarurile pareau aruncate. La pauza: 8-17.

Reeditarea finalei CM din 2005 a continuat cu momente "cetoase", in care ambele echipe au facut greseli pe fondul lipsei de concentrare. Adina Meirosu a redus la 10-17 (min. 33), dar jocul a curs pe aceleasi coordonate, cu o risipa fizica la orice actiune a Romaniei si lovituri letale ale Rusiei, in contrapartida (11-20, min. 38). In poarta, Dinu si-a ajutat din rasputeri sa-si ajute coechipierele, dar aceastea nu au profitat de eforturile sale in faza ofensiva. Masiva aparare ruseasca a fost de netrecut, totusi interul Adina Meirosu a fost singura care a invins-o, de cinci ori consecutiv (13-21, min. 45). Umilirea a fost maxima un minut mai tarziu, cand Rusia a pus o diferenta pe tabela de zece goluri, 23-13. Oboseala, caderea fizica, dar si cea psihica a tricolorelor au fost imposibil de remontat, iar pana la final nu au mai putut decat sa-si tina lacrimile de neputinta, in fata unei adversare superioara valoric, pe care sperau s-o depaseasca in semn de revansa fata finala CM din 2005. Scor final: 20-30, iar rezultatul nu este dureros neaparat prin prisma infrangerii, ci mai ales a diferentei.

Dupa ce a castigat medaliile de argint la editia precedenta, Romaniei nu-i ramane decat sansa luptei pentru medaliile de bronz, duminica, in finala mica, cu invinsa din cea de-a doua semifinala, dintre Norvegia si Germania. In alta ordine de idei, indiferent de rezultatul finalei mici, Romania si-a indeplinit obiectivul la CM din Franta, care a fost clasarea pe unul din locurile 1-4, avand drept de organizare (ca si echipele de pe locurile 23) al unuia din cele trei turnee preolimpice, in luna martie 2008.

Marcatoarele echipei Romaniei au fost Meirosu 5, Galca, Luca si Neagu, cate 3, Balint 2, Maier, Bese, Bradeanu si Lecusanu, cate 1, in timp ce la Rusia s-au remarcat Postnova, cu 9 reusite si Andriusina, cu 4.

A doua semifinala a CM din Franta are loc tot sambata, intre Norvegia si Germania (ora 18.30). Invingatoarele vor juca finala mare, duminica (ora 17.30), iar invinsele, in aceeasi zi, finala mica (ora 15.00).

In urma disputarii meciurilor de clasament la Campionatul Mondial din Franta, pe pozitiile 9-24 se situeaza, in ordine: Croatia, Spania, Polonia, Macedonia, Ucraina, Brazilia, Tunisia, Austria, Congo, Kazakhstan, Japonia, Argentina, China, Republica Dominicana, Paraguay si Australia, pe ultimul loc.

In grupa pentru locurile 5-8, Coreea de Sud a invins, sambata, Angola, cu scorul de 41-33 si va juca, duminica, pentru locurile 5-6, cu Franta, care a dispus in aceeasi zi de Ungaria, cu scorul de 32-27. Angola si Ungaria vor juca pentru locurile 7-8.