CNCAN: Nu a existat trafic ilicit cu materiale nucleare

Apropo.ro / 08.01.2008, 12:28
CNCAN: Nu a existat trafic ilicit cu materiale nucleare
CNCAN sustine ca in ultimii ani nu au existat incidente de trafic ilicit cu materiale nucleare pe teritoriul Romaniei.

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) sustine ca in ultimii ani nu au existat incidente de trafic ilicit cu materiale nucleare pe teritoriul Romaniei, dupa ce o ingrijorare in acest sens a fost exprimata de directorul general al AIEA, Mohammed ElBaradei.

CNCAN este punct national de contact pentru prevenirea si combaterea traficului ilicit cu materiale nucleare si radioactive si este punct de contact pentru baza de date cu incidente de trafic ilicit a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, potrivit unui comunicat de marti al Comisiei.

In acest context, CNCAN declara ca nu au existat in ultimii ani incidente de trafic ilicit cu materiale nucleare pe teritoriul Romaniei si asigura ca, prin activitatea de autorizare si control sunt strict controlate toate materialele nucleare, sursele radioactive si deseurile radioactive existente pe teritoriul tarii.

Si presedintele Agentiei Nucleare, Valica Gorea, a declarat, luni, ca nu exista riscul ca materiale radioactive din Romania sa fie deturnate in alte scopuri. Gorea a declarat ca Romania dezvolta un program nuclear "ambitios, dar responsabil".

"Nu exista nici un risc ca materialele radioactive sa fie deturnate in alte scopuri", a spus Gorea.

Presedintele Agentiei Nucleare a subliniat ca securitatea materialelor nucleare este unul dintre atributele principale ale Programului National Nuclear.

"Sunt extrem de surprins de declaratiile directorului general al AIEA, El Baradei, avand in vedere respectul de care se bucura Romania in cadrul AIEA", a mai spus Valica Gorea.

Totodata, purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca Serviciul Roman de Informatii nu detine niciun fel de indicii privind posibilitatea ca elemente al-Qaida sau conexiuni ale acesteia sa fie interesate de achizitii de material radioactiv din Romania.

"In calitate de autoritate nationala in prevenirea si combaterea terorismului, SRI nu detine niciun fel de indicii privind posibilitatea ca elemente al-Qaida sau conexiuni ale acesteia sa fie interesate de achizitii de material radioactiv din Romania”, a precizat, Marius Bercaru, referindu-se la declaratiile facute de directorul AIEA,Mohammed ElBaradei.

Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii a completat ca nici in cadrul activitatilor de cooperare externa “SRI nu a primit niciun fel de semnalari care sa sustina in vreun fel temerile directorului AIEA”.