Cocoşul decapitat

De: Mioara Tronaru / 24.03.2008, 00:00
Cocoşul decapitat
23 august 1944, în Făgăraş. Felix Goldschmidt tocmai a terminat gimnaziul şi pregăteşte petrecerea de încheiere a şcolii. În timp ce îşi aşteaptă colegii, fete şi băieţi de etnii diferite, tînărul îşi aminteşte anii de război care i-au tulburat tihnita lui urbe. Gîndurile îi zboară, evocînd membri ai familiei, vecini, tradiţii, dar şi întîmplări din război şi efectele acestuia asupra celor apropiaţi. Îndrăgostit de o evreică, el a trebuit să rupă legătura de prietenie cu Hans, un sas cu aspiraţii naziste care nu vedea cu ochi buni o astfel de relaţie. Cînd, într-un final, petrecerea începe, ea este întreruptă de sunetul ascuţit al sirenelor şi de zgomotul asurzitor al raidului aerian.

Este cel de-al 14-lea film al regizorului Radu Gabrea. Radu Bartholomeu Gabrea, regizor şi scenarist romăn, s-a stabilit în Germania în 1974, după conflictul declanşat de filmul său ”Dincolo de nisipuri” (1973), peliculă oprită din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. ”Cocoşul decapitat” ecranizează cartea omonimă a pastorului luteran Eginald Schlattner. Romanul ”Der geköpfte Hahn” (”Cocoşul decapitat”) a apărut în 1998 la editura Paul Zsolnay din Viena şi a fost distribuit cu precădereîn spaţiul germanofon, cu un succes destul de mare (a fost reeditat de mai multe ori şi tradus în opt limbi).

Premiera 28 martie
TO: Cocoşul decapitat. Producţie Austria-Germania-Ungaria-Romănia, 2008
R: Radu Gabrea. Cu: David Zimmerschied, Alicja Bachleda-Curus, Axel Moustache, Monica Ghiuţă, Ovidiu Schumacher, Dorel Vişan.
Distribuit de Transilvania Film