Cod galben de ninsori, ploi, polei și vânt, în București și 27 de județe

De: Carmen Ulian / 30.11.2014, 12:44
Cod galben de ninsori, ploi, polei și vânt, în București și 27 de județe
Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, două coduri galbene de precipitații mixte, polei, intensificări ale vântului și ninsori.

Zece județe din sudul și sud-vestul țării vor fi, de duminică seară, sub avertizare cod galben de precipitații mixte și polei, iar de luni după-amiază până marți seară, avertizarea se va extinde pentru București și alte 17 județe, unde va ninge și se va depune un strat de zăpadă de 10-15 centimetri.

În noaptea de duminică spre luni și în prima parte a zilei de luni vor fi precipitații mixte în Oltenia și Muntenia, Munții Banatului și zona Carpaților Meridionali, iar în sudul Banatului vor predomina ploile. Izolat cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp. Local se va produce polei. Vântul se va intensifica treptat în sud-vestul și sudul țării, atingând viteze de 40…50 km/h, iar în sudul Banatului și zona montană aferentă vor fi rafale de 70…80 km/h.

În zona municipiului București, precipitațiile vor fi slabe cantitativ, mixte sau predominant sub formă de ninsoare, ce pot favoriza trecător producerea de polei, iar vântul va sufla cu viteze de 30…40 km/h.

vremea.apropo.ro

 

Vremea în București, vremea în Iași, vremea în Cluj, vremea în Timișoara și în orice oraș vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea în weekend, vremea la munte, date exacte, în timp util și desenate frumos. Toate, pe  vremea.apropotv.ro

Începând de luni, ora 14.00, și până marți, la ora 22.00, avertizarea cod galben se va extinde și va cuprinde atât cele zece județe, cât și Bucureștiul și alte 17 județe, respectiv Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara și Cluj, în aceste zone fiind anunțate ninsori și intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul și centrul țării, precum și în zonele de deal și de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăși 10-15 centimetri. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50-60 de kilometri pe oră în Oltenia, Muntenia și Transilvania, la munte și în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe oră, iar local și temporar, zăpada va fi viscolită, se arată în a doua avertizare transmisă de ANM.

Pe arii restrânse în regiunile sudice și centrale se mențin condițiile de producere a poleiului.