COD PORTOCALIU de caniculă în judele Mehedinți și Dolj, COD GALBEN în București și 18 județe

Apropo.ro / 20.07.2015, 11:00
COD PORTOCALIU de caniculă în judele Mehedinți și Dolj, COD GALBEN în București și 18 județe
Județele Mehedinți și Dolj, unde vor fi temperaturi de 38 de grade, rămân, luni, sub avertizare cod portocaliu, iar avertizarea cod galben a fost menținută doar pentru București și alte 18 județe din sudul Banatului, Oltenia, Muntenia și Moldova.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat, luni, avertizarea de caniculă și disconfort termic emisă anterior, fiind restrânsă avertizarea cod portocaliu de la șase la două județe din sud-vestul țării, respectiv Mehedinți și Dolj. În trei județe atenționate anterior cu cod portocaliu – Bihor, Arad și Timiș – a fost ridicată avertizarea, iar județul Caraș-Severin rămâne luni sub avertizare cod galben de caniculă.

În județele Mehedinți și Dolj, luni vor fi temperaturi maxime de 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Și avertizarea cod galben emisă anterior pentru București și 34 de județe a fost restrânsă la 18 județe. Astfel, luni rămân sub avertizare cod galben Bucureștiul și județele Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița, Teleorman, Argeș, Vâlcea, Olt, Gorj și Caraș-Severin.

În aceste județe din sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul și centrul Moldovei, vremea va fi caniculară, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și în cea mai mare parte a Moldovei, precum și în zonele montane și submontane, unde local vor fi descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și pe arii restrânse ploi cu caracter torențial și căderi de grindină, potrivit ANM.