COD PORTOCALIU de caniculă în patru județe, COD GALBEN în București și 32 de județe.

Apropo.ro / 06.07.2015, 14:00
COD PORTOCALIU de caniculă în patru județe, COD GALBEN în București și 32 de județe.
Județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare vor fi, marți, sub avertizare cod portocaliu de caniculă și se vor înregistra temperaturi de 38-39 de grade, iar Bucureștiul și 32 de județe au fost atenționate cu cod galben, fiind anunțate temperaturi de 35-37 de grade și disconfort termic accentuat.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) Ion Sandu a declarat, luni, că nu este exclus ca miercuri să fie emis cod roșu de caniculă în județele din vest și nord-vest, România urmând să treacă prin intervale scurte de coduri portocalii sau roșii de caniculă alternate cu furtuni.

Sandu a precizat că județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare se vor afla sub cod portocaliu de caniculă și marți, și miercuri, spre deosebire de județele din partea de est, și nu este exclusă posibilitatea ca în aceste județe, pe parcursul zilei de miercuri, să fie emis cod roșu de caniculă.

„În aceste județe trebuie mare atenție, pentru că miercuri noapte vor fi emise cu siguranță avertizări de descărcări electrice și furtuni foarte puternice, violente. Pe parcursul zilei de joi în partea de sud și est se va extinde codul galben de caniculă și joi noaptea vom avea instabilitate și eventual furtuni în această parte de sud și est„, a mai spus Sandu.

Totodată, el a atras atenția că România va traversa o perioadă cu intervale scurte de coduri portocalii sau roșii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitate, dar aceste intervale nu vor fi atât de violente cum este în partea de vest a Europei, unde sunt țări sub cod roșu de o săptămână.

„Numai că trebuie să fim atenți că până la sfârșitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacă nu vom ajunge la 35 – 40, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioadă grea, pentru că e posibil să ne ducă în foarte multe zone din România la secetă extremă„, a mai spus Ion Sandu.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în cele patru județe avertizate cu cod portocaliu, marți după-amiază se vor atinge temperaturi de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Valul de căldură se va intensifica și va cuprinde, marți, cea mai mare parte a țării, o avertizare cod galben fiind emisă pentru București și județele Maramureș, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Sibiu, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași și Botoșani.

Sursa: MEDIAFAX