Cod portocaliu de ninsori și viscol în București și alte 10 județe din țară. Posibil și cod roșu

Apropo.ro / 24.01.2014, 10:20
Cod portocaliu de ninsori și viscol în București și alte 10 județe din țară. Posibil și cod roșu
Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cod galben de ninsori și viscol în 16 județe. Codul portocaliu poate fi extins. Este posibil și cod roșu.

UPDATE:

Avertizarea cod portocaliu de ninsori și viscol, valabilă până duminică la ora 18.00, ar putea fi prelungită până luni, cu posibilitatea de a fi emis și codul roșu în anumite zone, a anunțat conducerea ANM, precizând că situația nu este „înspăimântătoare”, dar este de durată.

Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat, la comandamentul de iarnă organizat la Guvern, că este posibil ca atenționarea cod portocaliu să fie extinsă, sâmbătă, și pentru județele Olt, Teleorman, Argeș, Dâmbovița și Prahova, iar județele din sud-vestul țării, precum Mehedinți, să fie scoase, sâmbătă seara, de sub această atenționare.

El nu a exclus însă posibilitatea ca această atenționare cod portocaliu, valabilă în prezent până duminică, ora 18.00, să fie prelungită până luni.

Nu este viscolul care se anunță, înspăimântător, că nu a mai fost niciodată, dar perioada e foarte lungă și, atunci, nu excludem posibilitatea ca, în cazul în care se vor depăși 50 centimetri/mp în 24 ore, să apară și coduri roșii, nowcasting în prima fază, pentru a respecta parametrii foarte clar stabiliți cu aceste coduri„, a spus Sandu.

Potrivit avertizării cod portocaliu transmise de Administrația Națională de Meteorologie, începând de vineri seară, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăși local 30 – 40 de centimetri, iar vântul va sufla cu peste 70 de kilometri pe oră, viscolind și troienind zăpada.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

În cursul zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în județele Giurgiu, Călarași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, inclusiv municipiul București, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75 – 80 de kilometri pe oră, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Județele Constanța, Tulcea, Galați, Vaslui, Bacău, Vrancea, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Olt, Argeș, Covasna, Brașov, Sibiu, Hunedoara și Caraș-Severin vor fi de vineri, ora 18.00, până duminică, la ora 18.00, sub avertizare cod galben.

În sudul și estul țării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vântul va avea la rafală 60 – 70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum și în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și de Curbură, zone în care și stratul de zăpadă va fi consistent.

vremea.apropo.ro

Vremea în București, vremea în Iași, vremea în Cluj, vremea în Timișoara și în orice oraș vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea în weekend, vremea la munte, date exacte, în timp util și desenate frumos. Toate, pe vremea.apropo.ro

Potrivit avertizării, vor fi precipitații mixte și se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului și în Banat, sudul Olteniei și al Munteniei. Cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 20 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe.

Vremea va fi geroasă în cursul nopților și al dimineților mai ales în estul și sud-estul țării.