COD ROȘU de caniculă în două județe, COD PORTOCALIU și GALBEN în restul țării – HARTA zonelor afectate

Apropo.ro / 08.07.2015, 13:00
COD ROȘU de caniculă în două județe, COD PORTOCALIU și GALBEN în restul țării - HARTA zonelor afectate
Județele Arad și Bihor au fost avertizate cu cod roșu de caniculă, iar codul portocaliu a fost extins în 18 județe din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova, unde temperaturile vor ajunge, miercuri după-amiază, la 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Potrivit avertizării emise de Administrația Națională de Meteorologie, în județele Arad și Bihor se vor înregistra, miercuri, temperaturi maxime de 38-39 de grade, apropiindu-se de recordurile absolute de temperatură ale regiunii.

Codul portocaliu emis anterior a fost extins și în județele Vrancea, Gorj și Mehedinți, care până miercuri dimineață au fost sub avertizare cod galben. De asemenea, rămân sub avertizare cod portocaliu județele Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Galați.

În cele 18 județe din Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și din cea mai mare parte a Moldovei, miercuri după-amiază vor fi temperaturi maxime de 37-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Bucureștiul și județele Suceava, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și Ialomița sunt miercuri sub avertizare cod galben de caniculă.

Temperaturile în Capitală și în cele 21 de județe vor atinge frecvent 35-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Valul de căldură va persista și joi, în regiunile sudice și sud-estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul țării.

Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, România va trece prin intervale scurte de coduri portocalii sau roșii de caniculă, alternate cu furtuni și descărcări electrice.

În partea de sud și est s-ar putea extinde joi codul galben de caniculă, iar joi noaptea s-ar putea să fie instabilitate și furtuni.

Sursa: MEDIAFAX