Codul Muncii 2015. Care sunt noile modificări intrate în vigoare

De: Carmen Ulian / 26.01.2015, 14:00
Codul Muncii 2015. Care sunt noile modificări intrate în vigoare
Noul cod al muncii, promulgat de președintele Klaus Iohannis, are câteva modificări care fac referire la salariul temporar și concediul de odihnă al angajatului.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003, Codul muncii, care se referă la drepturile salariatului temporar și la durata concediului de odihnă anual. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

Actul normativ prevede că la stabilirea duratei concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate desfășurată.

Cu alte cuvinte, perioadele respective nu vor afecta numărul de zile de concediu de odihnă la care au dreptul salariații în fiecare an.

Dacă încapacitatea temporară de muncă, concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă, acesta se va întrerupe și salariatul își va lua zilele neefectuate după ieșirea din concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului. Dacă acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă vor fi reprogramate, informează avocatnet.ro

Totodată, noul act normativ introduce și precizarea conform căreia salariatul va avea dreptul la concediu de odihnă chiar și în situația în care concediul medical se va întinde pe durată unui întreg an calendaristic. În acest caz, angajatorul va fi obligat să acorde concediul de odihnă într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical.

Absentele nemotivate de la muncă și concediile fără plată vor fi scăzute din vechimea în muncă. Excepție vor face concediile fără plată pentru formare profesională.

Zilele din concediul de odihnă anual neefectuate în decursul anului pot fi luate în următoarele 18 luni, nu 12 câte erau până acum, începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical. Acest lucru se aplică în situația în care salariatul se află în incapacitate de muncă.

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa doar la incetarea contractului individual de muncă.

Referitor la munca temporară, noul act normativ stabilind că salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primește salariatul utilizatorului, care prestează aceeași muncă sau una similară cu cea a salariatului temporar, scrie coltuc.ro

În măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu CIM și care prestează aceeași muncă sau una similară, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul utilizatorului.