Cofondatorul Facebook, acuzat că a renunțat la cetățenie pentru a scăpa de taxe

Apropo.ro / 18.05.2012, 14:00
Cofondatorul Facebook, acuzat că a renunțat la cetățenie pentru a scăpa de taxe
Eduardo Saverin, cofondatorul Facebook, este acuzat că a renunțat la cetățenia SUA și s-a mutat în Singapore pentru a evita taxele mari pe venit, având o avere estimată la 3 miliarde de dolari.

Saverin a negat aceste acuzații cum că evită taxele din SUA, precizând că acțiunea sa a fost bazată strict pe interesul personal de a lucra și trăi în Singapore, unde se află încă din 2009.

Senatorii americani Chuck Schumer și Bob Casey îl acuză pe cofondatorul Facebook că a profitat de puterea și stabilitatea economică a SUA pentru a crește o companie profitabilă, fără să contribue înapoi cu taxe către țara în care și-a construit comoara: „Este enervant să vezi pe cineva cum vinde țara care l-a primit și l-a ținut în siguranță, l-a educat și l-a ajutat să devină un miliardar. Aceasta este o poveste de succes american care a degenerat.”

Saverin, care s-a născut în Brazilia, a negat aceste acuzații. El a declarat că este dispus să plăteasca orice taxă către statul american, pentru perioada în care a fost cetățean american și că regretă că alegerea sa de a renunța la cetățenia americană a ajuns să fie o dezbatere publică bazată pe speculații și nu pe fapte.

Din cauza acestuia, senatorii vor să introducă o lege conform căreia oricărui expatriat care deține o avere net mai mare de 2 milioane de dolari și renunță la cetățenie pentru a evita taxele către statul american, să îi fie impusă o taxă de la FISC pe viitoarele investiții ale acelei persoane.