Colinde de vara, colinde de iarna

Apropo.ro / 28.12.2001, 13:34
Colinde de vara, colinde de iarna
Nicolle Ebner Anul acesta, la Exploatarea Miniera Brad lucrurile au mers mai bine decat in anii trecuti, lucru confirmat chiar de catre minerii care, pana in anul 2000, ajunsesera sa puna pe jaratec fortele de ordine, conducerea judeteana, dar mai ales fosta conducere a Companiei Nationale

Nicolle Ebner

Anul acesta, la Exploatarea Miniera Brad lucrurile au mers mai bine decat in anii trecuti, lucru confirmat chiar de catre minerii care, pana in anul 2000, ajunsesera sa puna pe jaratec fortele de ordine, conducerea judeteana, dar mai ales fosta conducere a Companiei Nationale Minvest Deva, datorita protestelor si marsurilor organizate pe strazile Devei.

Multumiti ca produsele lor au gasit in sfarsit piata de desfacere, ca nu mai exista intarzieri la plata salariilor, ba mai mult, ca au primit chiar si salariile restante, prime de Craciun de cate 1,5 milioane de lei si cadouri pentru copii, de cate 400.000 de lei, ortacii bradeni, in frunte cu liderul de sindicat Florin Cazacu, au venit ieri sa colinde conducerea Companiei Minvest Deva.

Surpriza

Cativa deveni, obisnuiti deja cu protestele minerilor din fata companiei, s-au cam speriat ieri dimineata cand au vazut un autobuz plin de oameni, oprind in fata cladirii. Chiar si conducerea a fost luata prin surprindere, dar lucrurile s-au lamurit cand ortacii si-au anuntat gandurile pasnice si scopul vizitei.

Spectacolul sustinut de colindatori a durat mai bine de o ora si s-a incheiat cu o suita de jocuri, la care au fost invitate in special tinerele secretare din unitate. Pacea dintre conducerea companiei si minerii de la Brad a fost pecetluita oficial cu vinars, bere si vin, oferite de catre gazde, si cadouri pentru micii colidatori. Nu au lipsit urarile de viata lunga pentru mineritul din Hunedoara, dar mai ales pentru directorul Daniel Andronache.

Repertoriu diversificat

Anul trecut, minerii de la Brad au asaltat de mai multe ori sediul companiei Minvest Deva, nemultumiti ca, administratia de atunci nu reusea sa respecte contractul colectiv de munca. Nu de putine ori, conducerea si personalul tehnic din cladire a trebuit sa se refugieze in locuri mai sigure, din cauza „bombardamentelor” cu pietre si cartofi, care au lasat cladirea fara geamuri, sau din cauza fumului inecacios de la cauciucurile arse in fata sediului. Ieri, la Minvest, taraful sindicatului nu a mai intonat marsuri funebre (colindele de vara), ci i-a acompaniat pe colindatorii bradeni.

(Hunedoreanul)