Columbia: Presedintele a desfiintat Securitatea!

De: MediafaxFoto / 01.11.2011, 16:13
Columbia: Presedintele a desfiintat Securitatea!
Presedintele columbian, Juan Manuel Santos, a dizolvat in mod oficial agentia columbiana de informatii DAS si a anuntat ca personalul institutiei urmeaza sa fie transferat catre alte departamente guvernamentale.

Motivul acestei actiuni il constituie scandalurile si controversele din ultimii ani.

Cea mai mare acuzatie care planeaza asupra Departamentului pentru Securitate Administrativa (DAS) este cea de colaborare cu gruparile paramilitare, responsabile de unele dintre cele mai mari atrocitati din conflictul civil din Columbia.

De altfel, fostul director a DAS Jorge Noguera a fost condamnat luna trecuta la 25 de ani de inchisoare pentru colaborare cu „escadroanele paramilitare ale mortii„. El a condus departamentul din 2002 si pana in 2005, in timpul mandatului presedintelui Alvaro Uribe. Alaturi de Noguera, au mai fost condamnati cel putin 20 de alti oficiali ai DAS.

Actualul director al agentiei, Felipe Munoz, a declarat ca 92 la suta dintre angajatii institutiei vor lucra in continuare in cadrul Guvernului. „Numerosi oameni din DAS au fost stigmatizati in mod injust, as spune. Nu trebuie ca atat de multi cetateni care respecta legea sa plateasca pentru cativa pacatosi”, a spus, la randul sau, presedintele Santos..