Combinația grapefruit – medicamente, letală pentru organism

Apropo.ro / 29.11.2012, 14:00
Combinația grapefruit - medicamente, letală pentru organism
Doctorii atenționează asupra unei combinații periculoase pentru organismul tău: grapefruit-medicamente.

Oricât de bune și sănătoase ar fi fructele, consumate în cantități mari pot produce anumite dezechilibre în organism. Astfel că specialiștii recomandă anumite porții necesare coprului tău, pe zi.

Unul dintre cele mai „periculoase” fructe asupra căruia medicii ne atrage atenția este grapefruitul, inamicul kilogramelor în plus.

Persoanele care consumă grapefruit sau suc de grapefruit și sunt nevoiți să ia pastile pentru diverse afecțiuni sunt supuși unor riscuri serioase, ce le pot pune viața în pericol.

Grapefruitul nu mai permite pastilelor să se descompună în organism, astfel că ele ajung direct la intestine și ficat. Medicii au observat că numărul celor care fac această combinație și ajung la spital este în creștere. De la 17 cazuri în 2008 s-a ajuns la 43 în 2012.

Specialiștii de la un institut de cercetare canadian vorbesc despre medicamente precum cele pentru tensiune, cancer, colesterol sau cele care ajută organismul să se refacă după un transplant de organe. Mix-ul fructului cu aceste pastile poate fi fatal persoanei în cauză.

De vină sunt chimicalele din grapefruitfuranocumarine, ce interferează cu o enzimă din intestine și stopează repartizarea corectă a anumitor medicamente în organism.

grapefruit

Efectele variază în funcție de medicamente, dar prezența lor în organism pentru un timp mai îndelungat nu poate face decât rău acestuia. Există cazuri în care efectele secundare sunt distrugerea rinichilor, a ficatului, sângerări gastrointestinale, și chiar moartea subită.

Dr. David Bailey, unul dintre cercetători, a declarat pentru BBC: „O pastilă luată cu un pahar de suc de grapefruit este echivalentul a 5-10 pastile luate cu apă. Oamenii nu cred ce spunem noi, dar există foarte multe cazuri de acest gen. Chiar și neintenționat îți poți face rău singur„.

Un risc crescut este întâlnit la persoanele cu vârste de peste 45 de ani, care consumă mai multe fructe de acest gen și, inevitabil, medicamente.

Alte citrice ce conțin substanțele chimice periculoase întâlnite la grapefruit sunt pomelo, lime sau portocalele de Sevilia.

Medicii ar trebui să învețe să le spună pacienților de anumite interacțiuni ale medicamentelor cu diverse alimente.

Nu doar grapefruit-ul poate ajunge în stadiul în care să fie periculos pentru organism, ci și laptele.

Laptele poate stopa absorbția în organism a anumitor antibiotice, dacă sunt luate în același timp.