Comediile scabroase, o mina de aur

Apropo.ro / 03.10.2005, 12:00
Comediile scabroase, o mina de aur
Exista o categorie aparte de comedii, al caror succes e garantat tocmai de abundența calculata a grosolaniilor în fiecare secvența. Le vedem, ne îngrețoșam, ne oripilam în fața sacilor de porcarii rasturnate pe ecran, iar uneori ne amuzam teribil la "fazele

Exista o categorie aparte de comedii, al caror succes e garantat tocmai de abundența calculata a grosolaniilor în fiecare secvența. Le vedem, ne îngrețoșam, ne oripilam în fața sacilor de porcarii rasturnate pe ecran, iar uneori ne amuzam teribil la „fazele memorabile” (americanii le numesc deja „subcomedii” sau „toilet humour”, dar le prizeaza în draci).

Unele dintre ele au doar insolența și vulgaritate, în altele exista însa umor sau imaginație, așa ca fac imediat cariera și, mai ales, mormane de bani. Dintre comediile – sau chiar seriile – de gen care fac încasari impresionante (pentru ca succesul instantaneu al primului film prilejuiește, de obicei, continuari pe banda) nu pot fi omise cele ajunse cap de serie, ca „Scary Movie”, „American Pie”, comediile fraților Farrelly (daca amintim doar „There’s Something About Mary”) sau iconoclastul și teribilul „South Park: Bigger, Longer, Uncut”, excepția acestei categorii, de altfel.

Deuce Bigalow, cel mai idiot gigolo din lume

Cu împuțitul lui erou curațator de piscine, care trasnește a pește de la distanța, e împiedicat, agasant, tantalau și bovin, dar tocmai în ciuda acestor defecte ajunge gigolo, „Deuce Bigalow: Male Gigolo” își are și el locul în top. Prima serie avea, printre altele, o secvența în care Deuce descopera ca tipa cu care era în pat are o proteza la picior, pe care o dizloca din greșeala cand vrea sa o mangaie. „Deuce Bigalow: European Gigolo” se „lauda” cu o femeie-jandarm gata sa-l înhațe pe bietul gigolo pipernicit și a carei fantasma e sa-l vada costumat în bebeluș, cu un transsexual cu o apariție-surpriza și cu hitul O-Zone „Dragostea din tei” pe coloana sonora.

Deja exista voci care au spus ca este nu numai „cel mai prost film vazut în ultima vreme, ci unul dintre cele mai proaste ale ultimilor cinci ani, ca merita „Zmeura de aur” la toate categoriile și ca, de altfel, n-ar trebui numit film”. Asta nu a împiedicat însa destui spectatori sa guste din nou „poantele” lui Deuce / Schneider și sa contribuie la încasari (la un buget de 22 de milioane de dolari, filmul a încasat deja peste 33 de milioane). Cei care l-au criticat nu-și rețineau, de asemenea, stupoarea ca Adam Sandler s-a implicat, prin casa lui de producție, Happy Madison Productions, în realizarea lui. De fapt, primul film, „Deuce Bigalow: Male Gigolo”, a beneficiat de girul companiei lui Sandler (fiind chiar prima pelicula produsa de aceasta), dupa ce a fost refuzat de studiourile Disney (care voiau sa-i acorde cotația mai severa, PG-13, fața de cea obișnuita, R, stabilita de Sandler și Schneider). În cazul lui „Deuce Bigalow: European Gigolo”, Sandler a acceptat inițial, pentru ca apoi sa paseze distribuirea sa companiei Sony Pictures. Regizorul ales la început, Jean van de Velde, a declinat și el oferta, pentru ca, pana la urma, regia sa fie semnata de Mike Bigelow. Daca filmul este suportabil în ciuda sau prin secvențele lui grosolane, veți constata și singuri…

Topul „umorului de toaleta” nu poate omite cateva „faze” comentate disprețuitor sau amuzat, desființate cu o grimasa sau relatate admirativ, fluierate sau agreate printre cronicari, cinefili și spectatori. O performanța, daca ne gandim ca astfel de gaguri includ flatulențe, ragaieli, voma, sperma, dejecții, bale, gunoaie, laturi sau mocirla. Și neaparat mult sex, combinat în diverse doze cu elementele de mai sus.

1. „There’s Something About Mary” – Scena cea mai des evocata este cea în care Mary / Cameron Diaz da nas în nas cu Ted / Ben Stiller în ușa de la baie și confunda șuvița de sperma care îi atarna acestuia la ureche (dupa ce se masturbase cu furie) cu spuma de par, așa ca își fixeaza rapid bretonul cu ea. Filmul a fost rapid încadrat în topul celor mai scabroase comedii facute vreodata, dar a și facut încasari uluitoare (la un buget de 23.000.000 $, a încasat 369.884.651 $!).

2. Strabatut de la cap la coada de „faze memorabile”, „American Pie” intra în top pentru scena în care Jim / Jason Biggs face sex (daca se poate spune așa) cu placinta maica-sii (ca sa nu mai socotim amestecul de bere cu sperma din paharul unui personaj). La 11.000.000 $ investiți în el, filmul a obținut 235.483.004 $.

Afla care mai sunt scenele „dirty” din comedii numai din

Tags: