Comisia Europeana a validat inchiderea de catre Spania a pietei muncii pentru romani

Apropo.ro / 11.08.2011, 14:08
Comisia Europeana a validat inchiderea de catre Spania a pietei muncii pentru romani
Comisia Europeana a aprobat azi solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca pana la data de 31 decembrie 2012.

Decizia CE a fost motivata de „perturbarea grava pe piata fortei de munca” si scaderea fara precedent a PIB-ului spaniol. In motivare se mai arata ca Spania are cel mai ridicat nivel al somajului din UE, de peste 20%.

Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, a explicat ca aceasta decizie este o exceptie: „Aceasta decizie a fost luata din cauza situatiei foarte specifice a ocuparii fortei de munca in Spania. Ca regula generala, sunt convins ca restrictionarea liberei circulatii a lucratorilor europeni nu constituie abordarea adecvata a unui nivel ridicat al somajului. Ar trebui mai degraba sa ne concentram pe crearea de noi oportunitati de locuri de munca„.

Restrictiile aprobate de Comisia Europeana se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile, dar nu si cetatenilor romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania.