Comisia juridica a avizat modificarile la Regulamentul Camerei

Apropo.ro / 17.09.2005, 16:09
Comisia juridica a avizat modificarile la Regulamentul Camerei
Comisia Juridica din Camera Deputaților a avizat favorabil, în ședința de vineri, cu 13 voturi "pentru", proiectul de hotarâre privind modificarile aduse regulamentului acestui for legislativ, deși Biroul comisiei hotarâse joi ca dezbaterile sa înceapa saptamâna


Comisia Juridica din Camera Deputaților a avizat favorabil, în ședința de vineri, cu 13 voturi „pentru”, proiectul de hotarâre privind modificarile aduse regulamentului acestui for legislativ, deși Biroul comisiei hotarâse joi ca dezbaterile sa înceapa saptamâna viitoare.

Modificarile la regulament ar fi trebuit discutate în comisie saptamâna viitoare, conform deciziei de joi a Biroului comisiei, for în care opoziția este dominanta. Însa vineri, Camera a avut program de lucru în comisiile permanente, ocazia în care deputații puterii au adus în discuție necesitatea dezbaterilor la regulament, remarcând faptul ca s-a consumat intervalul de 24 de între depunerea proiectului de modificare și începerea dezbaterilor.

Deși atmosfera ședinței a fost destul de tensionata, reprezentanții puterii și cei ai opoziției schimbând pe rând calificative de genul „nesimțit” sau „iresponsabil”, deputații aparținând partidelor coaliției guvernamentale au reușit sa-și impuna voința și sa voteze avizarea constituționalitații proiectului de modificare a regulamentului în ansamblul sau.

Ședința a debutat cu o disputa pe procedura, dupa care deputații opoziției au parasit sala de ședința invocând motivul ca nu li se acorda cuvântul și dorind sa lase comisia fara cvorumul regulamentar necesar desfașurarii lucrarilor.

Președintele Comisie Juridice, deputatul conservator Sergiu Andon a absentat de la lucrari, funcția de președinte revenindu-i vicepreședintelui Cornel Știrbeț (PNL).

Sergiu Andon a fost reprezentat în cadrul lucrarilor de un înlocuitor, în persoana deputatului Adrian Mihei, care a precizat ca deține o delegație prin care poate sa-i țina locul președintelui Andon.

Președintele de ședința Cornel Știrbeț a facut un apel nominal, în urma caruia a rezultat ca la lucrarile ședinței sunt prezenți 13 deputați din 25, ceea ce constituia de fapt cvorumul legal.

La sfârșitul ședinței, deputatul PD Augustin Zegrean a declarat ca s-a trecut la votul în ansamblu al proiectului de hotarâre privind modificarile regulamentului Camerei, pentru ca în acesta nu exista texte neconstituționale.

„Noi am verificat în decursul timpului proiectul de regulament, am participat la întocmirea lui și de fiecare data am avut grija sa acordam prevederile lui cu prevederile Constituției. Nu sunt probleme de neconstituționalitate”, a precizat Zegrean.

Deputații reprezentând opoziția au contestat votul dat de comisie, invocând faptul ca aceasta nu era în cvorum. Ei și-au motivat poziția invocând faptul ca delegația de înlocuire a lui Sergiu Andon nu se afla pe masa președintelui de comisie în momentul votului, ci la secretariat.

Camera Deputaților a decis, joi, în ciuda protestelor coaliției majoritare, ca modificarile la Regulamentul Camerei sa fie trimise la Comisia juridica pentru avizare. Propunerea de retrimitere la comisie a aparținut reprezentanților PSD, susținuți de cei ai PRM, care au considerat ca trebuie verificata constituționalitatea unor texte din proiectul de modificare a Regulamentului.

Mediafax